Amerikansk storbank advarer: - Vi er inne i finanskrisens tredje bølge

Supersyklusen går mot slutten.

SUPERSYKLUS: I lang tid har vi vært inne i en råvaresupersyklus med vedvarende prisstigning på råvarer, som for eksempel stål, som her foredles på en fabrikk i Tyskland. Råvaresupersyklusen virker å være forbi, og det går utover det globale markedet. Foto:  REUTERS/Ina Fassbender/Files
SUPERSYKLUS: I lang tid har vi vært inne i en råvaresupersyklus med vedvarende prisstigning på råvarer, som for eksempel stål, som her foredles på en fabrikk i Tyskland. Råvaresupersyklusen virker å være forbi, og det går utover det globale markedet. Foto: REUTERS/Ina Fassbender/Files Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Den globale finanskrisen startet i 2008 med bankkollapsen i USA. Deretter skjedde det som førte til en europeisk gjeldskrise da land som blant Hellas, Irland og Portugal ikke klarte å betale ned den enorme statsgjelda si.

Skal vi tro analytikere i den amerikanske storbanken Goldman Sachs har imidlertid ikke stormen lagt seg etter krisa for sju år siden, og banken mener vi nå er inne i finanskrisens «tredje bølge», skriver Business Insider.

Når banker og analytikere nå advarer om en tredje, stor økonomisk krise på under ti år, er det først og fremst bekymringer i det framvoksende økonomiene som er gjennomgangstonen.

De mener bølgen kan treffe hardt og globalt, og at den treffer EU på nøyaktig feil tidspunkt i kjølvannet av gjeldskrisen i Europa. På samme måte som den europeiske krisen satte en kraftig brems for gjenoppbygningen av den amerikanske økonomien i 2010 og 2011.

Råvaresupersyklus over Et av de fremste bekymringsmomentene i den globale økonomien er det kraftige prisfallet på råvarer. Dette er noe også vi i Norge har fått merke med kraftige oljeprisfallet. Den såkalte råvaresupersyklusen, med vedvarende prisoppgang over flere år, virker å være over.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.