Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Amerikansk støtte på avveie i Pakistan

Penger som skal gå til å bekjempe terrorister og opprørere ender opp helt andre steder, hevder pakistanske generaler.

FÅR SE LITE AV PENGENE: Av de nærmere 40  milliarder kronene som Pakistan fikk av USA mellom 2002  og 2008, nådde bare 3 milliarder fram til militæret. Foto: AP Photo/B.K.Bangash
FÅR SE LITE AV PENGENE: Av de nærmere 40 milliarder kronene som Pakistan fikk av USA mellom 2002 og 2008, nådde bare 3 milliarder fram til militæret. Foto: AP Photo/B.K.Bangash Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||

USA har lenge støttet Pakistans hær slik at den bedre kan bekjempe terrorister og opprørere. Men deler av pengene har endt opp helt andre steder, hevder pakistanske generaler.

Av de nærmere 40 milliarder kronene som landet fikk fra USA mellom 2002 og 2008, nådde bare 3 milliarder fram til militæret, ifølge to generaler som har uttalt seg til nyhetsbyrået AP under løfte om anonymitet.

Opplysningene bekreftes av flere tidligere offiserer, byråkrater og ministere. Omprioriteringen av midlene skjedde mens Pervez Musharraf både var president og forsvarssjef, og dobbeltrollen skal ha gjort det enklere for ham å få kontroll over pengene.

- Hæren fikk veldig lite. Støttemidlene gikk blant annet til subsidier, og det er grunnen til at alt så ut til å være fryd og gammen. Militæret måtte finansiere krigen mot terror over sitt eget budsjett, forteller den pensjonerte generalen Mahmud Durrani.

Musharrafs motiv skal delvis ha vært å gjør seg mer populær ved å øke det offentlige forbruket. Og siden han ble regnet som en trofast alliert av Washington, stilte den amerikanske regjeringen få spørsmål ved pengebruken, ifølge en rapport fra US Government Accountability Office som ble lagt fram i fjor.

En del av pengene som faktisk nådde fram til forsvaret, ble brukt på materiell som har liten verdi i kampen mot Talibans geriljakrigere. Pakistan skal i stedet ha valgt å satse på utstyr som kan brukes i en eventuell krig mot erkefienden India - som selv er en viktig alliert av USA.

(NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling