Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Amerikansk student arrestert i Nord-Korea

- Jeg bønnfaller dere. Dette er mitt livs største tabbe.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den amerikanske studenten Otto Warmbier (21) ble arrestert i Nord-Korea 2. januar i år. Ifølge nordkoreanske myndigheter skal han ha forsøkt å stjele et banner med et politisk slagord fra hotellet han bodde på.

Mandag tilsto Warmbier forbrytelsen under en pressekonferanse arrangert av nordkoreanske myndigheter, som ble direktesendt på Nord-Koreas statlige fjernsynskanal.

Se klipp fra pressekonferansen øverst i saken.

- Jeg beklager til alle Koreas innbyggere, og jeg ber om at dere ser hvordan jeg ble brukt og manipulert av USA, sa han til journalistene og diplomatene som hadde møtt opp i Pyongyang. 

- Ble lurt Plakaten skal ha blitt tatt fra en etasje i hotellet som bare de ansatte har adgang til. Nord-Korea mener tyveriet er en forbrytelse mot staten. 

- Jeg skulle aldri, aldri ha tillat meg selv å bli lurt av amerikanske myndigheter til å begå en forbrytelse i dette landet. Jeg håper USA aldri manipulerer folk som meg igjen i fremtiden. Jeg bønnfaller dere, folket og regjeringen i Nord-Korea, om å tilgi meg. Vær så snill! Dette er mitt livs største tabbe, sa han ifølge CNN

Ifølge New York Times
er det uklart hvorvidt Warmbier ble tvunget til å vise seg på pressekonferansen eller ikke, men nordkoreanske myndigheter sa at 21-åringen selv skal ha bedt om å få holde en pressekonferanse. Warmbier sier at han skulle gi plakaten som et trofé til en kirke som hadde tilbudt seg for å betale for den.

Landets myndigheter hevder at amerikaneren ble bedt om å utføre handlingen av et medlem i en kirke i Ohio, den hemmelighetsfulle studentorganisasjonen Z Society og CIA.

Trekker tilbake tilståelser Warmbier skal angivelig ha blitt fortalt at han kunne få medlemskap til organisasjonen, dersom han utførte sitt «oppdrag». Målet med tyveriet skulle være å «svekke den ideologiske enheten og motivasjonen til nordkoreanere».

Landets myndigheten mener at han selv ha forklart at han ble tilbudt en bruktbil til en verdi av 10 000 dollar dersom han klarte å stjele plakaten, skriver New York Times.

Pressekonferansen fant sted samme dag som FNs sikkerhetsråd holdt et møte omhandlende sanksjoner mot Nord-Korea etter at landet tidligere i år bekreftet at de hadde foretatt en prøvesprengning av en hydrogenbombe og senere skøt opp en langdistanserakett.

Det er ikke første gang en amerikaner som har blitt arrestert i landet har måtte trekke tilbake tilståelsen. Tidligere har personer som har blitt pågrepet ofte trukket tilbake tilståelsen etter at de er sluppet fri, melder NTB.

I 2013 ble den amerikanske krigsveteranen Merrill Newman arrestert i Nord-Korea. Han fortalte i ettertid at han ble tvunget til å lese opp en unnskyldning og tilstå flere krigsforbrytelse før han før sluppet løs av myndighetene.

««Du lyver! Du er skyldig i spionasje. Nå må du være ærlig med oss», skrek etterforskeren til meg», skriver Newman i en bok.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram