Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Amerikansk student dømt til 15 års straffarbeid i Nord-Korea

- Jeg skulle aldri, aldri ha tillat meg selv å bli lurt av amerikanske myndigheter til å begå en forbrytelse i dette landet.

DØMT: Den amerikanske studenten Otto Warmbier (21) ble arrestert i Nord-Korea 2. januar i år, anklaget for å ha forsøkt å stjele et banner med et politisk slagord fra hotellet han bodde på. Onsdag ble han dømt til 15 års straffarbeid av Nord-Koreas høyesterett. Foto: EPA/KCNA/NTB Scanpix
DØMT: Den amerikanske studenten Otto Warmbier (21) ble arrestert i Nord-Korea 2. januar i år, anklaget for å ha forsøkt å stjele et banner med et politisk slagord fra hotellet han bodde på. Onsdag ble han dømt til 15 års straffarbeid av Nord-Koreas høyesterett. Foto: EPA/KCNA/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den amerikanske studenten Otto Warmbier (21) ble arrestert i Nord-Korea 2. januar i år, anklaget for å ha forsøkt å stjele et banner med et politisk slagord fra hotellet han bodde på. 

Onsdag ble han dømt til 15 års straffarbeid i Nord-Korea, ifølge det kinesiske nyhetsbyrået Xinhua. Deommen er foreløpig ikke bektreftet i statlige nordkoreanske medier. 

- Ble manipulert Warmbier ble arrestert da han skulle reise ut fra Nord-Korea tidlig i januar. 28. februar tilsto Warmbier forbrytelsen under en pressekonferanse arrangert av nordkoreanske myndigheter, som ble direktesendt på Nord-Koreas statlige fjernsynskanal. 

- Jeg skulle aldri, aldri ha tillat meg selv å bli lurt av amerikanske myndigheter til å begå en forbrytelse i dette landet. Jeg håper USA aldri manipulerer folk som meg igjen i fremtiden. Jeg bønnfaller dere, folket og regjeringen i Nord-Korea, om å tilgi meg. Vær så snill! Dette er mitt livs største tabbe, sa han ifølge CNN

Medier spekulerte den gang i hvorvidt Warmbier ble tvunget til å vise seg på pressekonferansen eller ikke, men nordkoreanske myndigheter sa at 21-åringen selv skal ha bedt om å få holde en pressekonferanse. Warmbier har selv opplyst at han skulle gi plakaten som et trofé til en kirke som hadde tilbudt seg for å betale for den.

Landets myndigheter har tidligere hevdet at amerikaneren ble bedt om å utføre handlingen av et medlem i en kirke i Ohio, den hemmelighetsfulle studentorganisasjonen Z Society og CIA. 

Pågripelsen av Warmbier skjedde på et svært ugunstig tidspunkt, samtidig som USA tok en ledende rolle i å sørge for skjerpede sanksjoner mot Nord-Korea etter en atomprøvesprengning i januar og en rakettoppskyting måneden etter, melder NTB.

Warmbiers pressekonferanse i februar fant dessuten sted samme dag som FNs sikkerhetsråd holdt et møte omhandlende sanksjoner mot Nord-Korea etter at landet tidligere i år bekreftet at de hadde foretatt en prøvesprengning av en hydrogenbombeog senere skøt opp en langdistanserakett

- Kan utslette Manhattan Tidligere pågripelser har blitt brukt av Nord-Korea til å presse fram besøk fra prominente amerikanere som tidligere president Bill Clinton, for å fremforhandle en løslatelse, skriver NTB.

De siste ukene har regimet i Nord-Korea kommet med gjentatte trusler om atomangrep mot både Sør-Korea og USA. Dette knyttes til den gigantiske militærøvelsen Foal Eagle, som de to landene gjennomfører tett på den demilitariserte sonen mellom Sør-Korea og Nord-Korea. 

- Nord-Korea har nå en hydrogenbombe som kan sendes i vei med en ballistisk rakett rett til hjertet av New York og utslette hele Manhattan. Alle folk vil dø umiddelbart, og hele byen vil brenne ned til aske, er siste trussel fra statlig hold i Nord-Korea.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram