Amerikansk toppmilitær etterforskes etter våpenforsvinning

Oberstløytnant Levonda Joey Selph samarbeidet med USAs øverstkommanderende i Irak om å forsyne sikkerhetsstyrkene med våpen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I forrige måned kom det fram at USA hadde mistet 190 000 våpen i Irak fra juni 2004 til september 2005. Nå er våpenforsvinningen blitt gjenstand for etterforskning fra flere hold i USA.

Blant de som står i etterforskernes søkelys er oberstløytnanten som sammen med general David H. Petraeus hadde ansvaret for å trene og utstyre irakiske styrker i det tidsrommet da hundretusenvis av våpen forsvant, skriver The New York Times.

Så langt er det ingenting som tyder på at general Petraeus, som i dag er øverstkommanderende i Irak, skal være innblandet i noe ulovlig, skriver avisen. Han har imidlertid via talsmenn nektet å kommentere saken.

Primus motor

Ifølge føderale etterforskere, militære kilder og juseksperter The New York Times har snakket med, konsentreres deler av etterforskningen nå om oberstløytnant Levonda Joey Selph. Hun rapporterte direkte til general Petraeus, og de to jobbet tett med å ruste opp irakiske sikkerhetsstyrker.

Den operasjonen innebar alt fra automatgevær, pansrede kjøretøy, eksplosiver og militæruniformer.

Tidligere kolleger av oberstløytnant Selph beskriver henne som modig, en som var villig til å ta risikoer for å utføre oppdragene hun var satt til, og som var svært lojal overfor general Petreaus og hans ordre om raskt å sette opp logistikken for de irakiske styrkene.

- Hun var en primus motor for de irakiske sikkerhetsstyrkene, sier Victoria Wayne, som var viseansvarlig for hele gjenoppbyggingsprogrammet for Irak. Det er ennå ikke klart hva Selph etterforskes for.

FORSVUNNET: Ifølge en rapport som ble lagt fram i forrige måned er massevis av våpen og våpenmateriell forsvunnet i Irak. Nå er en av oberstløytnantene som har jobbet tett sammen med øverstkommanderende general Petraeus havnet i etterforskernes søkelys. Foto: AP Photo/Alaa al-Marjani/SCANPIX
FORSVUNNET: Ifølge en rapport som ble lagt fram i forrige måned er massevis av våpen og våpenmateriell forsvunnet i Irak. Nå er en av oberstløytnantene som har jobbet tett sammen med øverstkommanderende general Petraeus havnet i etterforskernes søkelys. Foto: AP Photo/Alaa al-Marjani/SCANPIX Vis mer

I løpet av gårsdagen svarte hun to ganger på telefon at hun ville snakke med reportere senere uten at det skjedde.

Pengesluk

Kritikken mot de enorme pengesummene, det vil si minst 40 milliarder dollar, som har gått med til gjenoppbyggingen av det tidligere Saddam-regimet kommer av flere årsaker. Dårlig planlegging, lite oversikt og tilsynelatende en uendelig rekke av sikkerhetsproblemer har gjort at gjenreisingen av landet USA invaderte i 2003 ikke har gått slik man så for seg i Washington.

Ikke alt har gått etter boka heller. Per 23.august pågår det nå 73 etterforskninger relatert til kontraktsinngåelser i Irak, Kuwait og Afghanistan, opplyste en talsmann for det amerikanske militæret i går.

Senest i forrige uke ble en major, hans kone og hans søster tiltalt for å ha mottatt 9,6 millioner dollar i bestikkelser for forsvarskontrakter inngått i Irak og Kuwait.

Spørsmål omkring de forsvunne våpnene ble stilt allerede i mai i fjor av den republikanske senatoren John W. Warner. De foreløpige etterforskningsfunnene gjør at det amerikanske forsvarsdepartementet har vedtatt å sende en inspektør og et team på 18 personer til Irak neste måned for å overse praksis rundt kontraktsinngåelser.

General Claude M. Klicklighter, som har fått ansvaret for å lede teamet, har fått vide fullmakter til å rydde opp og slå ned på kriminelle aktiviteter, skriver The New York Times.

Amerikansk toppmilitær etterforskes etter våpenforsvinning
TETT SAMARBEID: Oberstløytnant Levonda Joey Selph jobbet tett sammen med generalen som nå er øverstkommanderende i Irak, David H. Petraeus.