HACKE-OPPFORDRING: - Russland, hvis dere hører etter, jeg håper dere klarer å finne de 30 000 savnede e-postene. Jeg tror dere vil bli belønnet veldig av pressen, sier republikanernes presidentkandidat. Video: CNN Vis mer

Amerikansk toppolitiker: - Det Trump snakker om er mye verre enn Watergate-skandalen

Harry Reid mener sikkerhetstjenestene ikke må gi presidentkandidaten ordentlig informasjon.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Onsdag ettermiddag ble søkelyset nok en gang rettet mot Republikanernes presidentkandidat Donald J. Trump.

- Russland, hvis dere hører på, jeg håper dere klarer å finne de 30 000 savnede e-postene. Jeg tror dere vil få en stor belønning av pressen, sa Trump under en pressekonferanse i Florida.

Trump siktet til e-postene som skal ha blitt sendt fra Hillary Clintons private e-postkonto da hun var utenriksminister og som ble lagret på hennes private server.

Oppfordrer CIA til å fake

AMPER TRUMP: Trump oppfordret Russland til å finne de 30 000 e-postene han hevder Hillary Clinton slettet. Da han ble konfrontert om det, ble det ampert. Video: NTB Scanpix Vis mer

Demokratenes leder i Senatet, Harry Reid, mener at Trumps oppfordring til Russland kan vise seg å bli verre enn Watergate-skandalen.

- Jeg tror Watergate var noe folk forstod. Det var galt, moralsk galt, for USAs president å være involvert i noe så trivielt. Det Trump snakker om er mye verre enn Watergate. Absolutt, sier Reid i et intervju med Huffington Post.

Samtidig advarer Harry Reid amerikanske sikkerhetstjenester mot å orientere Trump om saker som er hemmelighetsstemplet under valgkampen.

- Hvordan skal CIA og de andre sikkerhetstjenestene orientere denne mannen? Hvordan kan de gjøre det? Jeg vil foreslå for sikkerhetstjenestene at dersom de blir tvunget til å orientere ham om noe, så sier de ingen ting, de bare faker det, fordi denne mannen er farlig. Fake det, lat som om du orienterer ham, men du kan ikke gi han noe informasjon, sier han til den britiske avisa.

- Ingen presidentkandidat skal gjøre dette

Trumps pressekonferanse fant sted samtidig som Demokratenes tredje dag av landsmøtet i Philadelphia.

Siden har flere reagert.

Demokrat og tidligere CIA-direktør Leon Panetta er til stede på Demokratenes landsmøte. Til CNN sier han at han mener uttalelsen viser at Trump ikke er loyal mot sitt eget land.

- Ingen presidentkandidat som kjemper om å bli USAs neste president skal spørre et annet land, og spesielt ikke Russland, om å engasjere seg i hacking eller gjøre en innsats på etteretningmområdet for å avgjøre hva Demokratenes kandidat kanskje gjør eller ikke gjør, sier han til TV-kanalen.

Trumps visepresidentkandidat: - Vil få seriøse konsekvenser

Fredag lå en ny e-postskandale for døren: Wikileaks lekket 19 252 e-poster og 8034 vedlegg fra toppledelsen i Det demokratiske partiet.

Materialet skal tyde på at partiledelsen aktivt hjalp Hillary Clintons valgkampanje, mens de aktivt motvirket Bernie Sanders sin.

Clintons kampanje var raskt ute og la skylda på Russlands myndigheter og president Vladirmir Putin.

I en uttalelse skriver de:

«Vi er stolte av kampanjen vår. Hillary Clinton har flere ganger sagt offentlig at senator Sanders drev en god og hardtkjempende kampanje basert på et robust primærvalg. Når det kommer til Debbie Wasserman Schultz og Bernie, er det et spørsmål å stille Debbie Wasserman Schultz. Dette er ytterligere bevis på at russiske myndigheter forsøker å ha innflytelse over utfallet av dette valget».

Debbie Wasserman Schultz gikk etter lekkasjen av som leder for Demokratenes nasjonalkomité.

Like etter fikk Wasserman Schultz ny jobb i Hillary Clintons valgkamp-apparat, den samme kampanjen hun og resten av toppledelsen i partiet har blitt anklaget for å hjelpe i valget mellom Sanders og Clinton.

Onsdag sa Trumps visepresidentkandidat Mike Pence at det ville få seriøse konsekvenser for Russland, dersom det viser seg at det er de som står bak.

- Hvis det er Russland og de blander seg i vårt presidentvalg, kan jeg forsikre dere om at begge partiene og amerikanske myndigheter vil sørge for at det får seriøse konsevenser, sa Pence i en uttalelse ifølge Reuters.