Amerikansk transportfly styrtet i Pakistan

Et militært transportfly av typen C-130 styrtet i Pakistan onsdag. Mye tyder på at styrten var en ulykke og ikke en krigshandling.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

C-130-maskinen med sju mann om bord var på vei fra Islamabad til Shamzi vest for Quetta, da den styret under innflyging. Hele mannskap har trolig omkommet, opplyser kilder i Pentagon.

Amerikanerne har ingen informasjon om skyting i området før flyet styrtet i et flammehav mot en fjellside.

- Alt tyder på at flystyrten var en tragisk ulykke og ikke en krigshandling, sier militære eksperter. Men Pentagon holder alle muligheter åpne, og understreker at det vil bli satt i gang full etterforskning.

Tragisk nyhet

Flystyrten skjedde onsdag kveld, og redningsmannskaper var på vei til ulykkesstedet kort tid etter ulykken, som skjedde i et ubebodd og nærmest øde område.

President George W. Bush ble informert om flystyrten straks nyheten var kjent, og forsvarsminister Donald Rumsfeld understreket at det var en tragisk nyhet han fikk på morgenkvisten.

- Det er en farlig jobb våre mannskaper har i krigsområdet, men alle utfører sin jobb til alles tilfredshet, sa Rumsfeld. De omkomne besetningsmedlemmene er ikke identifisert, og de pårørende er derfor ikke varslet.

Arbeidshest

Den firemotors C-130-maskinen er kjent som selve arbeidshesten - ikke bare i det amerikanske forsvar, men over hele verden, Norge inkludert. C-130 har vært regnet som et meget sikkert fly, og produsenten Lockheed understreker at det er svært langt mellom ulykker der denne maskinen er innblandet.

Den første C-130-maskinen rullet ut fra samlebåndene til Lockheed allerede i 1954, og over 2.000 er i daglig tjeneste over hele verden. Norge har seks slike maskiner.

Det styrtede flyet var en ombygd versjon som ble benyttet som tankfly for amerikanske styrker i Afghanistan og Pakistan. Det er som transportfly C-130, eller Herkules, er best kjent, og mange norske soldater har stiftet bekjentskap med denne arbeidshesten under forflytninger.

(Ole Ludvig Nymoen/NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer