Amerikansk turist tente på svensk julebukk, fordi han trodde det var tradisjon

Svenskene fortviler. Rekordgeita er påtent 28 av 45 år.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hvert år siden 1966, har en 13 meter høy geit av halm blitt satt opp på Slottstorget i Gävle på den første søndagen i advent. Og hvert år forsøker noen å tenne på eller på annet sinnrikt vis å sabotere «Gävlebukken».

I 28 av halmgeitas 45 år på utstilling, har noen lyktes i å lage bål av juleinstallasjonen.

Allerede i det første året ble «Gävlebukken» offer for en svenske med fyrstikker. Siden den gang er lista over sabotasjeforsøk og brannpåsettinger blitt lang. To ganger er halmgeita blitt satt i fyr før den er plassert ut på Slottsplassen i Gävle.

I 1970 fikk den stå i fred i seks timer innen brannvesenet måtte rykke ut. Det samme skjedde i 1999, da den fikk stå i noen timer før den ble offer for flammene.

Tradisjon I 2005 ble to personer utkledt som julenissen og pepperkakemannen etterlyst av politiet etter å ha skutt brennende piler mot bukken. På 70-tallet kjørte en student en Volvo Amazon inn i «Gävlebukkens» bakben så den veltet. Bukken er også blitt beskutt med raketter.

I 2001 ble bukken satt i fyr av en 51 år gammel amerikansk turist, som trodde det var tradisjon.

Det er gjort flere forsøk på å beskytte den tradisjonelle halmgeita, men med vekslende hell. I fjor var planen å dekke bukken med et islag, men varm temperatur satte en stopper for dette og geita fikk igjen en ublid skjebne. Denne gangen på direktesendt webkamera. En svenske på fest fanget hendelsen med et mobilkamera og la det ut på YouTube.

- Det hadde fungert om det ikke hadde vært så varmt i været, sa Eje Berglund, formann i Bukk-komiteen, til Arbetarbladet.

Klage  I 2007 forsøkte handelstanden, som er ansvarlige for å sette opp «Gävlebukken», å impregnere den med et brannhemmemde middel. Det året fikk bukken stå, men det ble klaget på at bukken så slapp ut. Året etter ble ikke bukken impregnert, noe som førte til at bukken igjen, etter flere sabotasjeforsøk, brant ned.

REKORD: Halmgeita har flere noteringer i Guinness rekordbok. Dette bildet er fra 2006 da geita fikk stå i fred. Foto:  Creative Commons/ Wkipedia.
REKORD: Halmgeita har flere noteringer i Guinness rekordbok. Dette bildet er fra 2006 da geita fikk stå i fred. Foto: Creative Commons/ Wkipedia. Vis mer

Nytt av i år er at «Gävlebukken» har fått en egen app, kalt «Bocken 365», der man kan ta bilder av bukken selv om den skulle brenne ned i år også. Appen er laget for å finansiere sikkerheten rundt bukken i år.

- Vi har ekstra mye sikkerhet i år, men hvor mye er hemmelig, sier Eje Berglund, til GD.se.

Redd bukken Årets Gävlebukk er ferdig bygget og delene er spredt rundt på hemmelige steder. Konstruksjonen begynner neste torsdag og bukken vil være klar til å vises fra på 1. advent.

En gruppe høyskolestudenter i Gävle har startet kampanjen "Redd bukken".

- Vi vil ikke at tradisjonen skal gå ut på å brenne bukken, men at vi skal elske og bevare den. Nå får den neste mer publisetet om den blir stående enn om den blir brent ned, sier Gabriel Ekman som står bak initiativet. «Gävlebukken» har fått mye oppmerksomhet, også internasjonalt, på grunn av alle sabotasjeaksjonene.

TRIST SYN: Slik så «Gävlebukkens» ut etter å ha blitt satt i brann 11. desember i 1998. Foto: Mikael Johansson/ Creative Commons/ Wikipedia
TRIST SYN: Slik så «Gävlebukkens» ut etter å ha blitt satt i brann 11. desember i 1998. Foto: Mikael Johansson/ Creative Commons/ Wikipedia Vis mer