Amerikansk ubåt senket fiskeskøyte

USA har levert en formell unnskyldning til Japan etter at en amerikansk atomubåt rente et japansk fiskefartøy i senk utenfor Hawaii i går. Ni personer er savnet etter sammenstøtet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kystvakta tror at de ni er omkommet, men den amerikanske marinen leter fremdeles etter overlevende.

- USA har bedt om unnskyldning, og amerikanerne har sagt at de gjør sitt ytterste, sa Japans statsminister Yoshiro Mori lørdag. - Akkurat nå må vi gjøre det som er mulig for å finne savnede.

Ulykken skjedde bare et døgn etter at den amerikanske militære kommandanten på Okinawa betegnet de lokale japanske myndighetene på øya for «sprø i nøtta».

Kraftige smell

35 mennesker var om bord i det kombinerte skole- og fiskefartøyet da det ble rent i senk, og 26 av dem ble plukket opp av et amerikansk kystvaktfartøy en time etter havariet. Fly og helikoptre deltok også i letingen etter overlevende.

Kapteinen på fiskebåten «Ehime Maru» har opplyst at han merket to kraftige støt, da fartøyet ble rammet.

- Jeg merket plutselig to kraftige smell. Jeg så meg tilbake og så at ubåten kom til overflaten, sa han.

Kollisjonen skal ha vært så kraftig at flere av de japanske besetningsmedlemmene ble kastet over bord. Noen av dem kom seg om bord i redningsflåter som løsnet og åpnet seg automatisk da båten gikk ned.

- De som arbeidet på dekket, ble reddet, sa kaptein Hisao Oonishi, som sto på brua da ulykken skjedde.

- Men de som var inne i båten, ble etterlatt, sa han.

Ubåtens skyld

En japansk regjeringstalsmann sier at han oppfatter den amerikanske unnskyldningen som en innrømmelse av at det var ubåten som var ansvarlig for kollisjonen.

Atomubåten «USS Greenville» ble påført betydelige skader i kollisjonen. Ubåten, som har base i Pearl Harbor, har rundt 140 mann om bord og ble sjøsatt for fem år siden.

Det var ute på et rutineoppdrag og var på vei opp til overflaten, da akterskipet rammet den japanske fiskebåten.

En av de overlevende fra den japanske fiskebåten ble båret vekk på båre etter at han var blitt plukket opp av et amerikansk kystvaktfartøy. Foto: AP/SCANPIX

<B>OVERLEVDE: De overlevende fra den japanske fiskeskøyten forlater den amerikanske kystvaktens stasjon ved Honolulu. 26 overlevde sammenstøtet, ni er fremdeles savnet.
UBÅTEN: Den amerikanske atomubåten USS Greeneville som kjørte på den japanske fiskeskøyta.
NI SAVNET: </B> En tom redningsflåte vitner om tragedien i Stillehavet.
UBÅTEN: Den amerikanske atomubåten USS Greeneville som kjørte den japanske fiskeskøyta.