Amerikansk UD tviler på Bush

USAs president George W. Bush mener autoritære regimer i Midtøsten vil falle som dominobrikker straks Saddam Hussein er borte. Det tror ikke USAs utenriksdepartement.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I en hemmeligstemplet rapport skriver tvert imot det amerikanske utenriksdepartementet at det er lite sannsynlig at Saddam Husseins fall vil føre til demokratiske reformer i den arabiske verden.

Rapporten, som blir gjengitt i Los Angeles Times fredag, undergraver Bushs argumentasjon for at Irak vil være første del av en storstilt demokratisering av landene i Midtøsten.

- Et frigjort Irak vil kunne vise hvilken kraft frihet utgjør med tanke på å endre denne viktige regionen - ved å bringe håp og framgang inn i livene til millioner av mennesker, sa George W. Bush i en tale i februar.

Men i rapporten fra det amerikanske utenriksdepartementet er konklusjonen en ganske annen: «Fritt demokrati vil være vanskelig å oppnå... velgerdemokrati ville, dersom det skulle gro fram, kunne ende med å bli utnyttet av antiamerikanske elementer», heter det i rapporten, ifølge Los Angeles Times.

En ikke identifisert kilde i etterretningen mener rapporten viser at tesen om en total omveltning i Midtøsten som en følge av at Iraks diktator fjernes, ikke holder vann.

At rapporten heter «Irak, Midtøsten og endring: Ingen dominoeffekt» antyder at Bush-administrasjonen tar feil, mener kilden.

Tjenestemenn fra det amerikanske utenriksdepartementet ville ikke kommentere rapporten. De ville heller ikke bekrefte at den virkelig eksisterer.

NTB

FRYKTER ANTIAMERIKANSKE KREFTER: Amerikansk UD frykter at demokrati i Midt-østen kan utnyttes av mennesker som ønsker å ramme USA.