Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Amerikansk værtjeneste: Norge får en ekstremt kald vinter

- Har sett at noen melder om ekstremt kald vinter, men har også sett de som melder om mild vinter, sier Meteorologisk Institutt

 KALDT:  Vi kan vente oss en ekstrem kald vinter, skal vi tro den amerikanske værtjenesten. Foto: Svein Nordrum / NTB scanpix
KALDT: Vi kan vente oss en ekstrem kald vinter, skal vi tro den amerikanske værtjenesten. Foto: Svein Nordrum / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Vi går en ekstrem kald vinter i møte, skal vi tro AccuWeather.com. Ifølge den amerikanske værtjenesten gjelder dette spesielt Skandinavia.

I Stockholm skal det visst bli 66 dager med snø. Oslo er ikke tatt med i beregningen.

Skeptisk Prognosene deler Europa i to, og lenger sør kan de forvente langt mildere temperaturer enn her lengst nord. Danmark og Sør-Sverige skal også slippe unna de verste kuldegradene, i hvert fall den første halvdelen av vinteren. 

Men meteorologisk konsulent Jan Inge Hansen er skeptisk.

 SKANDINAVIA:  I følge denne oversikten vil skandinavia bli abnormalt kaldt i vinter.
SKANDINAVIA: I følge denne oversikten vil skandinavia bli abnormalt kaldt i vinter. Vis mer

- Jeg har sett at noen melder om ekstremt kald vinter, men jeg har også sett de som melder om mild vinter. Det er så lang tid i forveien at det er umulig å si noe om, sier han til Dagbladet.

El Niño Visedirektør i NOAA clima Prediction Center, Mike Halpert, mener derimot at årsaken til den kalde vinteren vi har i vente, blant annet er værfenomenet i El Niño.

- En kraftig El Niño vil ha stor innflytelse over været denne vinteren. Men helt uavhengig av El Niño vil vi nok få både kalde luftstrømmer og snøstormer denne vinteren, sier visedirektør i NOAA clima Prediction Center, Mike Halpert til weather.com.

Kald vinter eller ikke. Enkelte steder i landet er den godt i gang allerede.

Forrige uke kunne Statens vegvesen fortelle om snø, sludd og stiv kuling over blant Haukelifjell.

Ønsker snøen velkommen Bestyrer ved Gaustatoppen (1830 moh.) turisthytte, Vilde Andrea Starup, forteller at kong vinter allerede har ankommet arbeidsplassen.

- Ja, nå ser det ut som en værstasjon på Nordpolen der oppe, sier hun til Dagbladet.

Hun og medbestyrer Inga Aspli dokumenterte de ugjestmilde forholdene på Gaustatoppen i Telemark torsdag.

- Vi ønsker snøen velkommen, og det kommer fortsatt folk innom, men det har vært ganske tåkete, så det er best om de er godt fjellvant og bruker kart og kompass, forklarer Starup.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!