Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Amerikansk veteran dømt til 35 års fengsel for IS-støtte: «Var villig til å bli martyr»

I fire år tjenestegjorde han i det amerikanske luftforsvaret. Nå er han dømt til 35 års fengsel for å ville slutte seg til IS.

MARTYR: Amerikansk veteran dømt til 35 års fengsel for IS-støtte: «Var villig til å bli martyr». I fire år tjenestegjorde han i det amerikanske luftforsvaret. Nå er han dømt til 35 års fengsel. Video: CNN, COURT SKETCHES, FAMILY PHOTOS Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I fjor ble den amerikanske veteranen dømt for å ha forsøkt og slutte seg til IS i Syria. Nå har 49 år gamle Tairod Pugh fra New Jersey fått sin straff:

For å ha forrådt sitt eget land og forsøkt å slutte seg til verdens mest fryktede terrorgruppe ble Pugh idømt en 35 år lang fengselsstraff.

Det melder CNN.

«Villig til å bli martyr»

«Tairod Pugh var villig til bli martyr og bruke sin amerikanske militæropplæring som våpen for IS. Nå som han er funnet skyldig venter en lang fengselsstraff», het det fra FBI-toppen Diego G. Rodriguez da Pugh ble dømt for terror-støtte i mars i fjor.

Bare to måneder tidligere ble han pågrepet av amerikanske myndigheter, men han hadde vært på radaren til FBI en god stund allerede. Ett år tidligere ble han satt under overvåkning av USAs øverste politimyndigheter.

Med spaning og bruk av FBI-agenter under dekke bygde de en sak mot veteranen som tjenestegjorde i det amerikanske luftforsvaret fra 1986 til 1990.

I videoen øverst i saken kan du høre historien om Tairod Pugh.

RÅDLØS: Da foreldrene til Marylin (15) får kontakt med datteren, forteller hun at hun har det helt jævlig og ikke vet hva hun skal gjøre. I en dokumentar som vises på SVT, følges to foreldre som forsøker å få datteren hjem til Sverige igjen. Video: SVT Vis mer

Ville reise til Syria

Det var i januar 2015 at Pugh reiste til Tyrkia via Egypt med det mål for øyet om å komme seg til Syria og slutte seg til IS, ifølge dommen.

Dit nådde han aldri.

Pugh ble nemlig stoppet av myndighetene i Tyrkia. De mistenkte ham for å ville reise til Syria og sendt ham tilbake til Egypt.

Tilbake i Egypt tok også myndighetene her grep, og deporterte Pugh tilbake til USA.

Da Pugh ankom USA var FBI allerede på saken.

«Jeg er en mujahid»

I januar 2016, to måneder før han ble dømt, ble Pugh pågrepet av FBI.

Under rettssaken i fjor la påtalemyndighetene i USA fram flere brev 49-åring hadde skrevet som bevis. I flere av brevene beskriver han seg selv som en «mujahid», en som deltar i «jihad» - altså hellig krig.

IS: Syria-ekspert Cecilie Hellestveit forklarer i korte trekk hva målsetningen til terrororganisasjonen IS egentlig er. Video: Per Ervland / Ingrid Cogorno Vis mer

«Jeg er en mujahid. Jeg er et sverd mot undertrykkerne og et skjold for de undertrykte. Jeg vil bruke talentene og ferdighetene som Allah har gitt meg til å etablere og forsvare den islamske staten. Det er bare to mulige utfall for meg: Seier eller martyrdom», het det i et av brevene.

Konvertitt

Pugh konverterte til Islam noen år etter at han forlot det amerikanske militæret i 1990. I det amerikanske luftforsvaret var han opplært til å installere og vedlikeholde flygemotorer og vedlikeholde navigasjons- og våpensystemer, ifølge CNN.

Seinere begynte han å jobbe for flyselskapet American Airlines. I 2001 jobbet han for flyselskapet da FBI-mottok et tips om Pugh fra en av hans kolleger. Tipset gikk ut på at han skal ha sympatisert med tidligere Al-Qaida-leder Osama bin Laden og skal ha syntes at bombingen av amerikanske ambassader i 1998 var berettiget.

Pugh har hele tida nektet straffskyld.

FRYKTER FOR LIVENE SINE: Kvinner i Mosul snakker ut om livet under IS´ kontroll: - De er ikke muslimer. Video: CNN Vis mer
Hele Norges coronakart