Amerikanske boliglånskjemper i alvorlige vansker

Selskapenes aksjer har falt over 80 prosent.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

USAs regjering vurderer statlig overtakelse av boliglånskjempene Fannie Mae og Freddie Mac, som har fått store økonomiske problemer.

Selskapene har gitt mange tusen milliarder dollar i lån til kjøp av boliger og tapt over elleve milliarder siden krisen i boligmarkedet i USA brøt ut i fjor, meldte BBC fredag.

Ifølge New York Times vurderer regjeringen å sette ett av dem eller begge under offentlig administrasjon.

Denne uken falt kursen på aksjer i Fannie Mae og Freddie Mac til sitt laveste nivå på 17 år.

Nedgangen fortsatte da børsene åpnet i dag, og aksjekursene var i fritt fall.

Freddie Mac stupte hele 48 prosent til 4,10 dollar, etter å ha falt 22 prosent dagen før. Fannie Mae raste ned 46 prosent til 7,07 dollar. Dagen før falt aksjene 14 prosent.

Selskapenes aksjer har dermed falt over 80 prosent siden årsskiftet.Bevare
I et forsøk på å roe nervøse investorer sa USAs finansminister Henry Paulson fredag at amerikanske myndigheter først og fremst forsøker å bevare selskapene slik de er nå.

- I dag er vårt hovedfokus å støtte Fannie Mae og Freddie Mac slik de er nå med det viktige oppdraget de utfører, sa Paulson, og la til at de er i dialog med selskapene.

Paulson sa torsdag i Kongressen i Washington at de to selskapene «jobber seg gjennom en periode med store utfordringer».

FÅR HJELP AV MYNDIGHETENE: Hovedkontoret til boliglånsgiganten Freddie Mac i Virginia. Både Fannie Mae og Freddie Mac er i alvorlige problemer, og aksjekursene raser. Foto: REUTERS/SCANPIX
FÅR HJELP AV MYNDIGHETENE: Hovedkontoret til boliglånsgiganten Freddie Mac i Virginia. Både Fannie Mae og Freddie Mac er i alvorlige problemer, og aksjekursene raser. Foto: REUTERS/SCANPIX Vis mer

- De spiller en viktig rolle i boligmarkedet i dag, og bør fortsette å gjøre det, mente Paulson.

- Vanskelig tid
President George W. Bush understreker at regjeringen forsøker å forbedre den økonomiske situasjonen for amerikanerne.

- Dette er en vanskelig økonomisk tid for amerikanske borgere, men det finnes måter å lette noe av presset på lommebøkene deres på, sa Bush fredag.

Sentralbanksjef Ben Bernanke sier at begge selskapene i øyeblikket har tilstrekkelig med kapital.

Han understreket samtidig at Fannie Mae og Freddie Mac på linje med andre amerikanske bankselskaper vil ha godt av ytterligere kapitalisering.

(NTB)

Amerikanske boliglånskjemper i alvorlige vansker