Amerikanske bomber truer kosovoalbanerne

Rundt 11 000 små sprenglegemer fra amerikanske klasebomber, av samme type som drepte fire personer under bomberydding mandag, kan ligge igjen i Kosovo.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det mener det amerikanske forsvarsdepartementet. Amerikanske bombefly slapp ifølge Pentagon 1.100 klasebomber over Kosovo under den 79 dager lange krigen. De fleste av dem var av typen CBU-87, som hver består av 202 små bomber som spres over målet.

Ifølge Pentagons talsmann Kenneth Bacon blir gjennomsnittlig fem prosent av sprenglegemene i hver bombe liggende udetonert tilbake. I så fall tilsvarer det ti fra hver klasebombe som ble sluppet.

Mange flere?

Andre tester har tidligere vist at opptil 30 prosent av sprengladningene blir liggende igjen som såkalte blindgjengere, som i realiteten fungerer som personellminer. Pentagon antar også at serbiske styrker har lagt flere hundre tusen miner i Kosovo.

- Vi vet foreløpig ikke hvor nøyaktig dette anslaget er, sier Bacon.

Serbiske styrker skulle overgi alle kart og dokumenter over minefeltene i Kosovo, men så langt har de ikke samarbeidet nevneverdig på dette området.

- Jeg tror de så langt har gitt oss to kart, og ingen av dem har vært særlig nøyaktige, sier Bacon.

Enorm trussel

KFOR-styrkene står overfor en enorm oppryddingsoppgave. I tillegg til serbernes landminer og de ueksploderte klasebombene, kommer minefeller man mener serberne har lagt i hus og andre steder, ammunisjon de etterlot seg og miner, minefeller og andre eksplosiver som UCK-geriljaen har plantet. Alt dette utgjør en enorm trussel mot både fredsstyrkene og sivilbefolkningen.

Ved grenseovergangen fra Albania står det oppslag om at man alltid skal holde seg på asfalt, aldri røre mistenkelige gjenstander og aldri gå inn i tomme hus.

Fire drept

Mandag ble to britiske soldater og to sivile drept under rydding av bomber på en skole i Kosovo.

De små bombene var blitt plukket opp av folk i landsbyen Nagrovce og samlet på landsbyskolen.

(NTB-AFP)