NØYE KARTLAGT: Her er tidligere handels- og sjøfartsminister og havrettsminister Jens Evensen sammen med spionasjedømte Arne Treholt ( til v.). Treholt ble nøye gransket av flere sider lange diplomatiske meldinger, sendt fra den amerikanske ambassaden i Oslo hjem til Washington. Det viser meldinger som i dag ble lagt ut på Wikileaks sin hjemmeside. BIldet er fra 1974, samme år som meldingen ble sendt.
Arkivfoto: SCANPIX
NØYE KARTLAGT: Her er tidligere handels- og sjøfartsminister og havrettsminister Jens Evensen sammen med spionasjedømte Arne Treholt ( til v.). Treholt ble nøye gransket av flere sider lange diplomatiske meldinger, sendt fra den amerikanske ambassaden i Oslo hjem til Washington. Det viser meldinger som i dag ble lagt ut på Wikileaks sin hjemmeside. BIldet er fra 1974, samme år som meldingen ble sendt. Arkivfoto: SCANPIXVis mer

Amerikanske diplomater om Treholt i 1974: - Løs kanon som satte den norske regjeringen i forlegenhet

Hemmelige diplomatiske meldinger fra ambassaden i Oslo til utenriksdepartementet peker ut Treholt som kommende politisk stjerne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I hittil ukjente diplomatiske meldinger sendt fra den amerikanske ambassaden i Oslo til Washington, omtales den spiondømte arbeiderpartipolitikeren Arne Treholt som en «løs kanon» av USAs diplomater.

Dette var ti år før han ble arrestert og siktet for spionasje til fordel for Sovjetunionen, i 1984.

De diplomatiske meldingene stammer fra 1974, og er lagt ut på nettstedet Wikileaks, som en del av 1,7 millioner diplomatiske meldinger sendt mellom USAs utenriksstasjoner fra 1973 til 1976.

Wikileaks har døpt pakken for «Kissinger-meldingene»
 
  Energikonferanse  I forkant av en energikonferanse i 1974, sendte den amerikanske ambassaden i Oslo et lengre skriv til sitt utenriksdepartement om den da fremadstormende unge politikeren Arne Treholt, den gang 31 år gammel.

Store deler av notatet er stemplet «hemmelig».

Treholt var den gang rådgiver for handels- og sjøfartsminister Jens Evensen (Ap), som korrekt beskrives som Treholts mentor og støttespiller.

De amerikanske diplomatene noterte seg at «i likhet med mange av sine kjenninger i AUF er Treholt uenig med moderpartiet i spørsmål om utenriks- og sikkerhetspolitikk.». Disse politikkområdene ble ansett som svært viktige under den kalde krigen, spesielt i Norge som deler grense med Russland, den gang Sovjetunionen.

- Satte regjeringen i forlegenhet De amerikanske diplomatene mente Treholt dummet ut den norske regjeringen med flere utspill i media på 70-tallet. Blant annet henvises det til Treholts opptreden under Norges fiskeriforhandlinger med EF i etterkant av folkeavstemningen i 1972.

«Treholt er en løs kanon (...) som satte den norske regjeringen i forlegenhet ved mer enn en anledning», skriver diplomatene i meldingen.

Bakgrunnen var at Evensen, etter folkets nei til EF-medlemskap, reiste til Brussel for å forhandle om fiskerettigheter. Treholt var med i følget. Treholt hintet blant annet til pressen om at han var der for å sikre at regjeringen opptrådte ærlig og ikke forhandlet vekk resultatene fra folkeavstemningen, står det i meldingen.

VAR RÅDGIVER: Bildet er tattunder en lunsj, da Arne Treholt  var personlig sekretær for sjefsforhandler Jens Evensen. Han skulle da delta som "rådgiver med spesialoppdrag" under Norges handelsavtaleforhandlinger med EF.  Her med en middagsrett og et glass øl i 1972. Foto Aage Storløkken / AKTUELL / SCANPIX
VAR RÅDGIVER: Bildet er tattunder en lunsj, da Arne Treholt var personlig sekretær for sjefsforhandler Jens Evensen. Han skulle da delta som "rådgiver med spesialoppdrag" under Norges handelsavtaleforhandlinger med EF. Her med en middagsrett og et glass øl i 1972. Foto Aage Storløkken / AKTUELL / SCANPIX Vis mer

Treholt skal deretter ha foreslått at Norge burde følge Islands eksempel, og på selvstendig grunnlag utvide fiskerisonene. Uttalelsene vakte ifølge den diplomatiske meldingen slike bølger at daværende utenriksminster måtte gå ut å ta avstand fra utspillet.