Amerikanske dyrevernere: – Vi senket norsk hvalbåt

«Willassen senior» sank ved kai i Svolvær.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Natt til fredag 31. august sank hvalbåten «Willassen senior» ved kai i Svolvær på uforklarlig vis. Nå går en amerikansk dyreverngruppe ut og sier de senket båten, samtidig som politiet er sikre på at båten sank etter sabotasje.

Erklæring

For to dager siden ble det lagt ut en erklæring på det ytterliggående dyrevernmagasinet Bite Backs hjemmeside, der en gruppe som kaller seg Agenda 21, hevder å ha senket «Willassen senior» for å feire at Island slutter med kommersiell hvalfangst.

Senkingen skal ha foregått ved at gruppa fjernet et kjølerør fra maskinen og åpnet saltvannsinntaket på «morderskipet».

Agenda 21 dediserer senkingen av «Willassen senior» til minnet om den utdødde delfinen i Changelva i Kina, «som aldri igjen vil svømme gjennom vannet på vår blå planet».

Tidlig mistanke

Politiet hadde tidlig mistanke om at hvalbåten slett ikke hadde sunket av seg selv, og ifølge NRK mener de seg sikre på at den er blitt utsatt for sabotasje.

– Natt til torsdag var dykkere inne i båten og gjorde funn som indikerer at båten ikke har gått ned gjennom ytre skader, men gjennom menneskelig påvirkning, sier politiinspektør Kjetil Woldstad ved Midtre Hålogaland politidistrikt til NRK Nordland.

SØRGELIG SYN: 89 fot store «Willassen senior» ligger sunket ved kai i Svolvær etter havariet natt til 31. august. Foto: ROY CHARLSEN/SCANPIX
SØRGELIG SYN: 89 fot store «Willassen senior» ligger sunket ved kai i Svolvær etter havariet natt til 31. august. Foto: ROY CHARLSEN/SCANPIX Vis mer

– Helt ubegripelig

Reder Hans Magne Willassen (48), den ene av de to brødrene som eier båten, er forferdet over sabotasjemistanken.

– Vi er sjokka, dette er helt ubegripelig for oss og kommer uten forvarsel. Det har ikke vært noe terrorbilde med hensyn til hvalfangst på 12–15 år, sier Willassen til Dagbladet.no.

Willassen-familien har drevet med hvalfangst siden før krigen, og «Willassen senior» sysselsatte et mannskap på seks.

Hevingsarbeidet pågår for fullt, og det forventes at årsaken til «Willassen senior»s havari vil bli ytterligere klargjort i løpet av dagen.

Amerikanske dyrevernere: – Vi senket norsk hvalbåt