Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Amerikanske e-sjefer i hacker-høring: - Russland har forsøkt å påvirke valg i flere dusin land

Redegjorde for rapport om angivelige russiske hackerangrep i forkant av det amerikanske valget.

HACKER-HØRING: Tirsdag kveld redegjorde USAs etterretningstopper for sin slående rapport som hevder at Russland og president Vladimir Putin aktivt forsøkte å underminere den amerikanske valgkampen, blant annet ved å hacke Det demokratiske partiet. Foto: Reuters / NTB Scanpix
HACKER-HØRING: Tirsdag kveld redegjorde USAs etterretningstopper for sin slående rapport som hevder at Russland og president Vladimir Putin aktivt forsøkte å underminere den amerikanske valgkampen, blant annet ved å hacke Det demokratiske partiet. Foto: Reuters / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Russland har forsøkt å påvirke valg i flere dusin land.

Det var konklusjonen til James Clapper, direktør for USAs etterretningsfellesskap, i en senathøring om de angivelige russiske hackerangrepene rettet mot det amerikanske valget.

Tirsdag kveld redegjorde Clapper og toppsjefene i CIA, FBI og NSA for sin slående rapport som hevder at Russland aktivt forsøkte å underminere den amerikanske valgkampen, blant annet ved å hacke Det demokratiske partiet.

I det amerikanske Senatets etterretningskomité, svarte de fire etterretningssjefene på spørsmål om russisk etterretningsaktivitet i USA. De kunne imidlertid ikke gi belegg for sine konklusjoner, og viste stadig til at bevisene er graderte.

- Hacket republikanerne også

Også ny informasjon kom fram under høringen. FBI-direktøren James Comey fortalte at også Det republikanske partiet hadde blitt forsøkt hacket, men at de mislyktes å komme seg forbi brannmuren til sentralledelsen, Den republikanske nasjonale komiteen.

ETTERRETNINGSTOPPER: Blant de som deltok på høringen i Senatet var FBI-direktør James Comey (t.v.), direktør for USAs etterretningsfellesskap James Clapper og CIA-direktør John Brennan (t.h). Foto: Reuters / NTB Scanpix
ETTERRETNINGSTOPPER: Blant de som deltok på høringen i Senatet var FBI-direktør James Comey (t.v.), direktør for USAs etterretningsfellesskap James Clapper og CIA-direktør John Brennan (t.h). Foto: Reuters / NTB Scanpix Vis mer

- Hackerne nådde dypere og fikk mer informasjon ut fra Den demokratiske nasjonale komiteen enn Den republikanske nasjonale komiteen. De brukte samme metoder, men fikk bare utdatert informasjon fra gamle systemer på delstatsnivå hos republikanerne, sa Comey.

Videre ble etterretningssjefene spurt om noen av de 17 etterretningsbyråene i USAs etterretningsfellesskap på noe tidspunkt hadde tvilt på hypotesen om at Russland sto back hackingen.

- Det har vært forskjellige nivåer av sikkerhet, men alle stiller seg bak konklusjonen, svarte Clapper, direktøren for etterretningsfellesskapet.

- Har økt i omfang

Én av hovedkonklusjonene i den offentlige utgaven av etterretningsrapporten er at russisk cyberaktivitet, deriblant hacking, har økt i omfang og aggressivitet de siste årene. Clapper hevdet under høringen at Russland satt aktiviteten i høygir rett etter sommeren.

- Vladimir Putin skal ha fått en preferanse for Trump litt etter sommeren, sa Clapper til etterretningskomiteen.

- Før det anså russerne Trump som en «håpløs» kandidat («fringe candidate» på engelsk, journ. anm.), la Clapper til.

- Ville underminere Clinton

Etterretningssjefen fortalte deretter at Russland anså Clinton som den mest sannsynlige vinneren av presidentvalgkampen. Hackerangrepene skal imidlertid ha begynt før sommeren, altså før Russland og Putin skal ha trykket Trump til sitt bryst.

- Hadde Clinton vunnet, var intensjonen å underminere hennes presidentskap, sa Clapper.

Det var også i sommer at CIA-direktør John Brennan sa til sin russiske motpart at de skjønte hva russerne holdt på med.

- Jeg sa til dem at de måtte slutte, at vi skjønte hva de holdt på med og ba dem om å overbringe den beskjeden til Putin, sa Brennan.

Utviste 35 russiske diplomater

29. desember i fjor kunngjorde USAs president Barack Obama og amerikanske myndigheter en rekke nye sanksjoner mot Russland.

Obama skrev under på en såkalt presidentordre som fører opp to russiske etterretningsbyråer - GRU og FSB - og fire russiske etterretningssjefer på USAs sanksjonsliste.

Samtidig fikk 35 russiske diplomater beskjed om at de nå er uønskede i USA (persona non grata).

Sanksjonene kom som et resultat av Russlands angivelige hackerangrep i forkant av det amerikanske valget. Både FBI og CIA har konkludert med at hackerangrepene hjalp Donald Trump til valgseier.

Putin avfeide USAs sanksjoner som «kjøkken-diplomati», og sa:

- Vi forbeholder oss retten til å gjengjelde represaliene, men ønsker ikke å synke ned til dette uforsvarlige nivået av «kjøkken»-diplomati.

Så ønsket han Barack Obama og hans familie et godt nyttår.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling