Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Amerikanske fly angrep al-Qaida-gruppe i Syria

Amerikanske kampfly har gjennomført et nytt angrep mot Khorasan i Syria, en gruppe som ifølge vestlig etterretning utgjør en vel så stor trussel mot Vesten som Den islamske staten (IS).

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Flyangrepet mot Khorasan var det tredje siden USA innledet sin luftkrig i Syria, der det først og fremst er IS som har vært mål for angrepene.

- Vi kan bekrefte at amerikanske fly har angrepet et mål i Syria som har tilknytning til et nettverk av al-Qaida-veteraner, som til tider kalles Khorasan-gruppen, og som planlegger angrep mot USA og våre allierte utenfor Syria, sier en talsmann for den amerikanske sentralkommandoen, oberst Patrick Ryder.

Vel så stor fare Amerikansk etterretning advarte i september mot Khorasan og hevdet at denne gruppen utgjør en vel så stor fare for USA og Europa som Den islamske staten (IS).

Amerikanske sikkerhetskilder frykter blant annet at Khorasan har en av al-Qaidas fremste bombeeksperter, Ibrahim al-Asiri, i sine rekker.

Ifølge CIAs tidligere nestleder Mike Morell har flere sentrale al-Qaida-medlemmer funnet veien til gruppen fra sine tidligere skjulesteder i grenseområdet mellom Pakistan og Afghanistan.

Gruppen regnes som en avlegger av Nusrafronten og har gjennom dem tilgang til islamister fra hele verden som har reist til Syria for å kjempe mot Assad-regimet.

- De fokuserer nå på å angripe Vesten, slo Morell fast i september.

Ledes av kuwaiter Ifølge amerikansk UD ledes Khorasan av Muhsin al-Fadhli, en kuwaiter som var en av Osama bin Ladens nærmeste medarbeidere.

Fadhli, som nå er 33 år gammel, hadde til tross for sin unge alder en så sentral posisjon innen terrornettverket at han var blant de få som hadde kjennskap til planen om å angripe USA 11. september 2001.

Amerikansk etterretning har jaktet på Fadhli i ti år og hevder at han har holdt seg skjult i Iran. Derfra skal han ha samlet inn penger fra rike sympatisører i Kuwait til Nusrafronten i Syria.

USA har utlovet 45 millioner kroner i dusør for opplysninger som kan føre til at han blir drept eller pågrepet.

Stor bekymring USAs øverste etterretningssjef James R. Clapper har også bekreftet at USA ser med stor bekymring på Khorasan.

- De kan utgjøre en vel så stor fare for amerikansk sikkerhet som Den islamske staten, sa Clapper i Kongressen i september.

Flere amerikanske sikkerhetseksperter frykter at den siste tids voldsomme søkelys på IS har bidratt til å tilsløre hvem som per i dag utgjør den største trusselen mot USA og Europa.

Khorasan og Nusrafronten utgjør i dag en mer umiddelbar fare enn IS, mener de.

(NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling