Amerikanske fly overlegne

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Regjeringens valg av det amerikanske jagerflyet F-35 Joint Strike Fighter framfor svenske JAS Gripen begrunnes med overlegen militær kvalitet og lavere pris. Ifølge regjeringen er det bare det amerikanske flyet som tilfredsstiller kravene til operativ evne som er stilt til et framtidig kampfly. På alle områder som er vesentlig for forsvarsevnen ansees JSF som bedre enn Gripen. Det gjelder ifølge forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen både informasjonsinnhenting, overvåking, bekjempelse av mål i luften, på bakken og på havoverflaten.

Avgjørelsen er ikke absolutt endelig. JSF er valgt som kandidat for endelige forhandlinger som skal pågå i mange år før en kontrakt ventelig kan undertegnes i 2014. Regjeringen ser for seg at dagens F-16-fly skal erstattes av de nye F-35 i perioden 2016-2020. Ap og Sp støtter forsvarsministerens anbefalinger, mens SV har bedt om betenkningstid til landsstyret har behandlet saken førstkommende tirsdag. Men allerede i går gikk et stort flertall i SVs stortingsgruppe inn for ikke å ta dissens i regjeringen på dette spørsmålet. Det tyder på at de faglige vurderingene til fordel for det amerikanske flyet er overbevisende.

Fortsatt gjenstår viktige spørsmål. Det er usikkert hvilke gjenkjøpskontrakter norsk næringsliv får av valget. Svenskenes garantier og løfter om industrielt samarbeid har vært bedre enn de forpliktelser leverandøren Lockheed Martin har vært villig til å inngå. Det ble i går hevdet at industrien i Hedmark og Oppland vil tape store kontrakter ved at det svenske alternativet er valgt bort. Men valget er først og fremst truffet på grunnlag av flyenes militære kapasitet og pris. Vi har ikke forutsetninger for å tvile på de faglige rapporter som ligger til grunn for regjeringens valg. Når rådene er så entydige til fordel for det amerikanske flyet, ville det vært oppsiktsvekkende om man hadde valgt det svenske på grunn av et mer omfattende industrielt samarbeid.