Arkivfoto: Sergei Karpukhin/Reuters/Scanpix
Arkivfoto: Sergei Karpukhin/Reuters/ScanpixVis mer

Amerikanske jagere måtte skremme vekk russiske bombe­fly to ganger på under 24 timer: - Russerne flekker tenner

En «maktdemonstrasjon», ifølge amerikansk politiker. «Udramatisk», sier norsk forsvarsekspert.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Mandag sendte USA to jagerfly av typen F-22 på vingene for å møte et russisk Tupolev TU-95 langdistansebomber 66 kilometer fra Alaska-kysten. Under ett døgn seinere sendte amerikanerne et E-3 overvåkningsfly for å møte to TU-95 i det samme området, skriver CNN.

De russiske bombeflyene er gamle og anses som delvis utdaterte, men de har likevel stor våpenkapasitet, og kan utrustes med atomvåpen. Det har imidlertid ikke fremkommet noen informasjon om hvorvidt bombeflyene som ble observert utenfor kysten av USA var utrustet med bomber. Amerikanske myndigheter understreker at flyene ikke entret amerikansk luftrom på noe tidspunkt.

Mens det amerikanske forsvaret omtaler hendelsene som «udramatiske», tenner republikaneren Adam Kinzinger på alle plugger:

- Russerne flekker tenner, sier han til CNN og legger til:

- Dette var en maktdemonstrasjon av russerne, som ville vise oss at de fortsatt er her. Det var et forsøk på å komme så nært som mulig til våre internasjonale grenser, for å se hva vår reaksjon ville være.

Trump ville bli Russland-venn

«Bare idioter synes et godt forhold til Russland er en dårlig ting», skrev Donald Trump på Twitter i begynnelsen av januar. «Vi har nok problemer rundt om i verden, om vi ikke skal skaffe oss ett til», skrev han videre. Siden har forholdet mellom de to stormaktene forverret seg betraktelig.

Forholdet mellom øst og vest har ikke vært kjøligere siden den kalde krigen. Under sitt møte med Nato-sjef Jens Stoltenberg forrige uke, sa Trump at USAs forhold til Russland «har nådd et bunnpunkt».

Det går derfor ikke upåaktet hen at russiske bombefly, for første gang på nesten to år, har nærmet seg USAs grenselinjer. Sist gang amerikanske jagerfly måtte skremme vekk russiske bombefly var på selveste frigjøringsdagen, 4. juli 2015.

Da måtte det amerikanske luftforsvaret ved to anledninger sende opp jagerfly for å møte russiske bombefly som kom for nært USAs territorium.

Dette skal ha vært like etter at Russlands president Vladimir Putin ringte Barack Obama for å gratulere ham med nasjonaldagen.

- Rutinemessig aktivitet

BOMBEFLY: Det amerikanske forsvaret har identifisert to russiske bombefly nær Alaskas kyst for andre gang i løpet av 24 timer. Video: CNN Vis mer

Oberstløytnant Geir Ødegaard ved Forsvarets høgskole mener imidlertid at det ikke finnes noen grunn til å bli spesielt bekymret over denne ukens hendelser utenfor Alaska-kysten.

- Jeg vil helst ikke spekulere på det, men jeg kan si at det mest sannsynlig er snakk om rutinemessig aktivitet fra russerne - som ikke skal tillegges noen stor betydning , sier han til Dagbladet.

Ødegaard har selv erfaring som F-16 flyger på 332-skvadronen og er ansett som en norsk autoritet på luftoperasjoner. Han tror ikke flygningene utenfor USAs kyst er ment å være noe «signal» fra Russland.

Etter flere år med lav russisk aktivitet har man sett en voldsom oppsving i russiske treningsoppdrag med både fly og skip.

- Russerne har de senere åra rutinemessig trent på lange oppdrag med sine strategiske bombefly. Det er vi godt vant til langs norskekysten, sier han.

Flere titalls oppdrag i Norge hvert år
Når russiske fly kommer for nært norsk luftrom, er det F-16-flyene på Natos Quick Reaction Alert (QRA) i Bodø som flyr ut for å avskjære russiske fly som nærmer seg grensa. Norges viktigste bidrag til forsvarsalliansen står på 15 minutters beredskap på Bodø hovedflystasjon og har i løpet av året titalls oppdrag med å identifisere og avskjære russiske fly.

- I HELVETE: Et russisk MIG 31-flyet kom farlig nær den norske F-16-maskinen over kysten av Nord-Norge. - Nærmere enn 20 meter, ifølge skvadronsjef Gøran Hoel ved 331-skvadronen. Video: NTB Scanpix Vis mer

Alle fly Norges forsvar har avskåret eller identifisert de siste 30 åra, er russiske. Samtlige identifiseringer gjøres i internasjonalt luftrom eller farvann, og norsk territorium ikke har blitt krenket i moderne tid.

- Scramblingoppdrag blir utløst når flyene er såpass nære norsk luftrom at flyene fra Bodø blir sendt opp for å identifisere disse flyene, som normalt ikke flyr med gjenkjenningssignal. Det vil si at vi ser ukjente radarplot som vi har lyst til å finne ut hva er, sa pressetalsmann ved Forsvarets operative hovedkvarter, kaptein Brynjar Stordal, til Dagbladet i 2016.

I 1984 identifiserte Norge hundrevis av russiske fly i året. Etter Sovjetunionens fall, gikk antallet kraftig ned.

- Etter en lengre periode med lav aktivitet, tok det seg opp igjen rundt midten av 2000-tallet, da Russland begynte å satse på en oppgradering av forsvaret. Da begynte de å gjenoppta tilsvarende treningsaktivitet som vi kjenner fra tidligere år, sier Ødegaard til Dagbladet torsdag.

Ødegaard mener det er to hovedårsaker bak den økte russiske aktiviteten:

- De ønsker å trene på langtrekkende bombeoppdrag, samtidig som de ønsker å vise at de faktisk har den kapasiteten.

I 2007, parallelt med president Vladimir Putins signaler om at Russland skulle øke sin internasjonale tilstedeværelse, skjøt antall oppdrag for de norske jagerflyene i været, skriver forsvaret selv i en redegjørelse.

TO RUSSISKE JAGERFLY: Russiske jagerfly fløy svært nærme det amerikanske marinefartøyet Donald Cook. Marinen publiserte onsdag 13. april denne videoen på YouTube. Video: Eucom MediaOps Vis mer