Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Amerikanske Karen (56) fikk narkose - våknet opp med britisk aksent

Har aldri vært i Europa.

UNIK: Karen Butler fra Oregon i USA er en av bare ca. 60 personer som noensinne er diagnostisert med utenlandsk-aksent-syndrom. Selv tar hun den drastiske forandringen med stor ro. Foto: THE OREGONIAN
UNIK: Karen Butler fra Oregon i USA er en av bare ca. 60 personer som noensinne er diagnostisert med utenlandsk-aksent-syndrom. Selv tar hun den drastiske forandringen med stor ro. Foto: THE OREGONIAN Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Amerikanske Karen Butler (56) fra Toledo i Oregon fikk narkose foran et kirurgisk inngrep hos tannlegen. Da hun våknet opp igjen, hadde aksenten hennes forandret seg til en slags britisk-engelsk - selv om Karen aldri har vært i Europa, skriver The Oregonian.

- Da jeg våknet opp, var munnen sår og opphovnet, og jeg snakket rart. Tannlegen sa: «Du vil prate normalt igjen når hevelsen går ned.»

Men det skjedde ikke. Halvannet år etter inngrepet snakker Karen fremdeles med den merkelige aksenten, som i utgangspunktet høres ut som en blanding mellom britisk-engelsk og irsk, og det er umulig å få den opprinnelige amerikanske aksenten tilbake. Tvert imot har språkformen etter hvert antatt mer og mer tysk eller østeuropeisk karakter.

Høres ut som Dracula Selv tar hun den drastiske forandringen med godt humør. Datteren har Karen som sier «I'm going to suck your blood», på «Dracula-transilvansk» som ringetone på mobilen - og hun forteller at aksenten har gjort henne mer utadvendt.

- Jeg var veldig sjenert, og pleide aldri å snakke til noen dersom jeg ikke ble tiltalt først. Nå vil alle vite hvor jeg er fra, og hvordan jeg har fått aksenten. Livet mitt har forandret seg totalt, og jeg har det faktisk ganske moro med dette.

Den 56-årige skatterådgiveren har ingen tro på at hun kan læres opp til å snakke sin opprinnelige amerikanske aksent igjen.

- Andre kan gjøre seg til og snakke på ulike måter. Det kan ikke jeg. Evnen er borte, sier hun til den britiske avisa Daily Mail.

Berømt Oslo-tilfelle Nevrologen Tom Lowenkamp har diagnostisert Karen med den sjeldne lidelsen utenlandsk-aksent-syndrom. Bare rundt 60 tilfeller er kjent siden begynnelsen av 1900-tallet, og de fleste pasientene har pådratt seg alvorlige hodeskader, f.eks. etter å ha blitt truffet av granatsplinter, eller de har fått slag.

Det mest kjente tilfellet er en norsk kvinne som fikk hodeskader under et bombeangrep mot Oslo under krigen og pådro seg en sterk tysk aksent. Hun ble utstøtt av sine landsmenn, som tok henne for være kollaboratør.

Lowenkamp tror Karen fikk et lite slag under tannlegeinngrepet, og at det skadet delene av hjernen som styrer talemønster og intonasjon.

Karens fastlege fester imidlertid ikke lit til slagteorien; tannlegeinngrep er ikke tidligere forbundet med syndromet, og narkosemiddelet Halcion er ikke forbundet med slagrisiko. Årsaken til aksentforandringen er dermed i det blå.

- Mange frustrerte Nevrolog William Katz ved Texas-universitetet i Dallas forteller at mange pasienter opplever forandringen som svært frustrerende. Nylig mislyktes han i å avvenne en lokal kvinne som har pådratt seg en svensk aksent.

Karen, på sin side, er glad skaden ikke er mer alvorlig enn den er.

- På en alvorlighetsskala fra 1 til 100 når ikke dette engang opp til 1, sier hun.