- Amerikanske leiesoldater skjøt sivile som holdt henda i været

Blackwater-vakter tiltalt for massakre på mer enn 14 ubevæpnede irakere.

MASSAKRE: Dette er det eneste tilgjengelige bildet etter blodbadet på Nisoor-plassen i Bagdad. Her en av de sivile bilene som ble angrepet. Foto: KHALID MOHAMMED / AP
MASSAKRE: Dette er det eneste tilgjengelige bildet etter blodbadet på Nisoor-plassen i Bagdad. Her en av de sivile bilene som ble angrepet. Foto: KHALID MOHAMMED / AP Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Fem sikkerhetsvakter fra det beryktede selskapet Blackwater meldte seg i dag for politiet og må nå i retten og svare for en massakre på sivile irakere i Bagdad i fjor.

 Totalt 34 ubevæpnede mennesker lå døde eller skadde igjen etter skytingen, og blant ofrene var flere kvinner og barn.

De amerikanske leiesoldatene er nå tiltalt for 14 drap og 20 drapsforsøk, og kan vente seg minst 30 år i fengsel om de blir dømt for blodbadet.

- Skjøt helt uprovosert
Det var på Nisoor-plassen 16. september 2007 at det ufattelige angrepet skjedde.

Ifølge påtalemyndigheten ante de mange irakiske sivile på gata fred og ingen fare og drev med dagligdagse aktiviteter da den tungt bevæpnede konvovien med Blackwater-soldater ankom for å stenge et veikryss i forbindelse med en bilbome et annet sted i byen.

Øyenvitner har fortalt at amerikanerne begynte å skyte helt uprovosert, mens mange av ofrene flyktet i biler og til fots alle retninger.

- Ingen av ofrene for skytingen var bevæpnet. Ingen av dem var opprørere. Mange ble skutt mens de satt inne i sivile biler som prøvde å flykte fra Blackwater-konvoien. Ett av ofrene ble skutt i brystet mens han sto i gata og holdt hendene i været. En annen ble skadd av en granat som ble skutt inn i en nærliggende jenteskole, uttalte statsadvokat Jeffrey Taylor i dag ifølge New York Times.

Også visedirektøren i det føderale politiet FBI er rystet over hva sikkerhetsselskapets folk gjorde.

- De tragiske hendelsene på Nisoor-plassen var sjokkerende og et brudd på grunnleggende menneskerettigheter, sier han til nyhetsbyrået AP.

Eks-militære
Alle de siktede har bakgrunn fra de amerikanske militærgrenene US Marines eller US Army.

Blackwater, som har som største oppdrag å beskytte personellet til USAs utenriksdepartement i Irak, er den største private leverandøren av sikkerhetstjenester i landet. Selskapet har vært involvert i flere  episoder der leiesoldatene er mistenkt for å ha gått langt utover sine fullmakter.

De fem sikkerhetsvaktene som nå må tiltalebenken hevder de havnet i et bakholdsangrep iverksatt av opprørere, noe som tvang dem til å gå til motangrep. Men aktoratet mener å ha beviser for at en privatbil av typen Kia som i ettertid er utpekt som angriper ikke engang ble bedt om å stanse før skytingen begynte - og en av de andre Blackwater-vatkene har innrømmet at ingenting tydet på at kjøretøyet var en bilbombe.

De siktede amerikanerne meldte seg i dag i samlet flokk i delstaten Utah. Der håper de ifølge AP på en rettssak med en mer vennliginnstilt jury enn i Washington, der saken opprinnelig var planlagt.

- ANGREP FLYKTENDE SIVILE: Statsadvokat Patrick Rowan i justisdepartementet er en del av aktoratet som vil ha de fem Blackwater-vaktene dømt for ugjerningene 16. september i fjor.  Foto: BRENDAN HOFFMAN / AFP
- ANGREP FLYKTENDE SIVILE: Statsadvokat Patrick Rowan i justisdepartementet er en del av aktoratet som vil ha de fem Blackwater-vaktene dømt for ugjerningene 16. september i fjor. Foto: BRENDAN HOFFMAN / AFP Vis mer

Forsvarerne til de siktede mener drapsmennene ikke kan straffes.

- Vi mener det enkelt og greit er et tilfelle av selvforsvar. Tragisk nok døde folk. Vi føler oss trygge på at en hvilken som helst jury vil se at dette er en politisk motivert straffeforfølgelse for å tekkes den irakiske regjeringen, sier advokat Paul Cassell.

Samtidig prøver forsvarsadvokatene til de fem å få underkjent justisdepartementets autoritet i saken, siden amerikansk lovgivning er uklar på hvorvidt private kontraktører kan bli tiltalt i amerikanske rettssaler for kriminalitet begått i utlandet.

Blackwater-ledelsen på sin side har til og med gått til angrep på den ene sikkerhetsvakten som, i motsetning til de fem kollegene som nå er i søkelyset, har erkjent å ha drept minst én sivil person.

- Vi er ekstremt skuffet og overrasket, uttalte selskapet om tilståelsen, ifølge New York Times.

Massakren for et drøyt år siden førte  til kraftige reaksjoner i Irak, og irakiske myndigheter gikk den gang inn for å utvise Blackwater fra landet.

Krever dødsstraff
De overlevende ofrene etter massakren forventer lange svært harde straffereaksjoner mot Blackwater-personellet.

- Jeg kjenner ikke amerikansk lov, men jeg mener de bør få dødsstraff fordi de drepte uskyldige mennesker, og da burde det være øye for øye, sier den 41 år gamle drosjesåføren Sami Hobi til AP.

Han ble skadd i angrepet, da Blackwater-soldatenes firehjulstrekkere kom i feil kjøreretning og pepret siden på Hobis bil med automatvåpen.

- Jeg ble værende i bilen fordi jeg så at de som forlot kjøretøyene sine ble drept, forteller irakeren.

- De fortsatte med å skryte om at de reagerte på et angrep, men i dag ble sannheten kjent, sier advokaten Hassan Jabir, som kom kjørende over Nisoor-plassen på vei til jobb i retten da han havnet midt i skytedramaet.

OMSTRIDT: Blackwater har hatt over 1000 ansatte i Irak, og mange av sikkerhetsselskapets aktiviteter har vært kontroversielle. Blant annet skal de private leiesoldatene ha deltatt i regulære kamper sammen med vanlige amerikanske soldater.
OMSTRIDT: Blackwater har hatt over 1000 ansatte i Irak, og mange av sikkerhetsselskapets aktiviteter har vært kontroversielle. Blant annet skal de private leiesoldatene ha deltatt i regulære kamper sammen med vanlige amerikanske soldater. Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer