- Amerikanske leiesoldater skjøt sivile som holdt henda i været

Blackwater-vakter tiltalt for massakre på mer enn 14 ubevæpnede irakere.

MASSAKRE: Dette er det eneste tilgjengelige bildet etter blodbadet på Nisoor-plassen i Bagdad. Her en av de sivile bilene som ble angrepet. Foto: KHALID MOHAMMED / AP
MASSAKRE: Dette er det eneste tilgjengelige bildet etter blodbadet på Nisoor-plassen i Bagdad. Her en av de sivile bilene som ble angrepet. Foto: KHALID MOHAMMED / AP Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Fem sikkerhetsvakter fra det beryktede selskapet Blackwater meldte seg i dag for politiet og må nå i retten og svare for en massakre på sivile irakere i Bagdad i fjor.

 Totalt 34 ubevæpnede mennesker lå døde eller skadde igjen etter skytingen, og blant ofrene var flere kvinner og barn.

De amerikanske leiesoldatene er nå tiltalt for 14 drap og 20 drapsforsøk, og kan vente seg minst 30 år i fengsel om de blir dømt for blodbadet.

- Skjøt helt uprovosertDet var på Nisoor-plassen 16. september 2007 at det ufattelige angrepet skjedde.

Ifølge påtalemyndigheten ante de mange irakiske sivile på gata fred og ingen fare og drev med dagligdagse aktiviteter da den tungt bevæpnede konvovien med Blackwater-soldater ankom for å stenge et veikryss i forbindelse med en bilbome et annet sted i byen.

Øyenvitner har fortalt at amerikanerne begynte å skyte helt uprovosert, mens mange av ofrene flyktet i biler og til fots alle retninger.

- Ingen av ofrene for skytingen var bevæpnet. Ingen av dem var opprørere. Mange ble skutt mens de satt inne i sivile biler som prøvde å flykte fra Blackwater-konvoien. Ett av ofrene ble skutt i brystet mens han sto i gata og holdt hendene i været. En annen ble skadd av en granat som ble skutt inn i en nærliggende jenteskole, uttalte statsadvokat Jeffrey Taylor i dag ifølge New York Times.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer