Amerikanske Lisa våknet med ny aksent etter operasjonen:
- Kirurgen sa det kom til å gå over

Skal ha skjedd 100 ganger de siste 100 årene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Da Lisa Alamia fra Texas i USA våknet opp etter en operasjon i underkjeven, hadde hun plutselig ny aksent.

- Først oppdaget jeg det ikke, men mannen min sa til meg at jeg snakket rart. Kirurgen min trodde det bare var et psykisk konsekvens av operasjonen og at det kom til å forsvinne, sier Alamia til CNN.

Hun gjennomgikk operasjonen i desember. Noen måneder senere snakket hun imidlertid fortsatt med britisk aksent og hun bestemte seg for å oppsøke en nevrolog.

- Trodde aldri jeg skulle se det med egne øyne

- De fleste nevrologer kan gå gjennom et helt arbeidsliv uten å oppleve dette, forteller nevrolog Toby Yaltho til nyhetskanalen KTRK.

Han sier imidlertid at 100 tilfeller av det som kalles utenlandsk aksent-syndrom, skal ha funnet sted i løpet av de siste 100 årene.


- Jeg hadde lest om det og hørt om det, men jeg trodde aldri jeg skulle se det med mine egne øyne.

Selv var Lisa Alamia redd for å fortelle offentligheten det hun hadde opplevd. Hun tenkte at flere kom til å mene at det bare var tull.

Først oppdaget i Norge

Det første kjente tilfellet av utenlandsk aksent-syndrom skal ha blitt oppdaget her i Norge.

CNN skriver at en norsk kvinne skal ha begynt å snakke med tysk aksent etter en splintskade i hoderegionen som følge av et bombeangrep i 1941.

I 2011 våknet amerikanske Karen Butler (56) opp fra narkose med britisk aksent, akkurat som Lisa Alamia.

Også i dette tilfellet fikk pasienten beskjed om at stemmen ville gå tilbake til normalt når hevelsen ga seg. Det gjorde den ikke.

- Jeg var veldig sjenert, og pleide aldri å snakke til noen dersom jeg ikke ble tiltalt først. Nå vil alle vite hvor jeg er fra, og hvordan jeg har fått aksenten. Livet mitt har forandret seg totalt, og jeg har det faktisk ganske moro med dette, uttalte Butler etter et halvt år med britisk aksent.

Omtales som et medisinsk mysterium

Ingen kunne forklare årsaken til syndromet. Nevrolog Tom Lowenkamp trodde Karen Butler fikk et lite slag under inngrepet, men Butlers fastlege mente at det ikke kunne være tilfellet.

Lisa Alamias nevrolog undersøkte både muligheten for slag, komplikasjoner og hjerneskade, men fant ikke tegn til noe av det.

Dermed blir utenlandsk aksent-syndrom fortsatt omtalt som et medisinsk mysterium.

Australsk kvinne med fransk aksent og brite med kinesisk

- Tale er en av de mest kompliserte tingene vi gjør, og det er mange hjernesentre involvert i å koordinere bevegelsene som utføres. Hvis ett eller flere av dem blir ødelagt, kan det gå ut over timing, tonefall og intensiteten i stemmen, sa Karen Croot, en av få eksperter som jobber med utenlandsk aksent-syndrom, til CNN i 2013.

Hun ble intervjuet etter at en australsk kvinne våknet opp med fransk aksent etter en bilulykke.

Tre år tidligere ble det meldt om en britisk kvinne som våknet med kinesisk aksent etter et migreneanfall.

- Jeg blir trist av å tenke på at jeg må venne meg til denne kinesiske aksenten. Stemmen min har begynt å irritere meg. Det er ikke min stemme, sa den britiske 35-åringen Sarah Solwill etter å ha fått påvist syndromet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer