Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Amerikanske marinesoldater ble som «Bambi på glattisen» under norsk øvelse

«Herdes» i forkant av NATO-øvelsen Cold Response 2016.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Som en del av forberedelsene til NATO-øvelsen Cold Response 2016 tjuvstartet U.S. Marine Corps på vintertrening med Brigade Nord med Telemark bataljon som instruktører.

Norske Leopard 2 og U.S. Marine Corps' M1A1 Abrams stridsvogner var samlet, hvor de amerikanske marinesoldatene fikk både læring og fornøyelse under isbanekjøringen på Rena.

- Storkoste seg «Stridsvognscrewene storkoste seg under iskjøringen, og medkavaleristene sørget alle for å heie og dokumentere stridsvognene som gled rundt på isen», skriver Hæren på sin Facebook-side.

Gjennom denne og neste uke skal amerikanerne «herdes» i iskaldt norsk vintervær på Rena. Det har vært ned mot minus 20 grader, og flere av soldatene har aldri opplevd temperaturer og forhold som dette på kroppen tidligere.

- Vi holder denne øvelsen for å gi soldatene en basisopplæring for å beherske kjøretøy, materiell og seg selv under arktiske forhold, sier major og talsperson for Forsvarets operative hovedkvarter, Elisabeth Eikeland, til Dagbladet.

Dagene legges opp, nærmest som en skoledag, med ulike leksjoner og praktiske øvelser.

Sterkere sammen 19. februar til 22. mars holder Forsvaret øvelsen Cold Response i Trøndelag, hvor 15 000 deltakere fra 14 land vil delta.

Øvelsen legger til rette for at soldater fra ulike nasjoner får øvd i et internasjonalt miljø. I tillegg til krevende værforhold får soldater fra ulike nasjoner øvd seg på å mestre felles språk og prosedyrer.

- De synes det er veldig spennende og uvant. Marinesoldatene har blant annet lært seg å gå gjennom isen, noe flere av dem aldri hadde forestilt seg at det gikk an å komme seg ut av i live, sier Eikeland.

På den måten vil både Norge og samarbeidslandene være enda bedre rustet til å stå sammen i en eventuell krisesituasjon.

I tillegg til Norge og Nato deltar tretten nasjoner på øvelsen. Det kommer styrkebidrag fra Belgia, Canada, Danmark, Finland, Frankrike, Latvia, Nederland, Polen, Sverige, USA, Tyskland, Spania og Storbritannia. Bidragene kommer i form av sjø-, land-, luft- og spesialstyrker.