US Marines blir på Værnes og Rygge rigges for kampfly:

Amerikanske marinesoldater får grønt lys for nye fem år på Værnes

Rygge rigges for amerikanske kampfly og marinesoldatene på Værnes får bli i ytterligere fem år. Regjeringen avviser at basepolitikken brytes, men kritikken fra SV er hard.

I januar i fjor ankom tre hundre soldater fra det amerikanske marinekorpset Norge og Værnes. Nå åpner regjeringen for å utvide den omstridte ordningen med amerikansk rotasjonsbasert trening og øving i Norge. Foto: Ned Alley / NTB scanpix
I januar i fjor ankom tre hundre soldater fra det amerikanske marinekorpset Norge og Værnes. Nå åpner regjeringen for å utvide den omstridte ordningen med amerikansk rotasjonsbasert trening og øving i Norge. Foto: Ned Alley / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) sier amerikansk øving og trening vil kunne omfatte inntil 700 soldater, fordelt på Værnes i Trøndelag og Setermoen i Indre Troms.

Det innebærer at den omstridte amerikanske tilstedeværelsen på Værnes ikke bare forlenges med nye fem år, men utvides til å omfatte flere. Den såkalte rotasjonsordningen ble innført i 2017, og er allerede besluttet videreført ut 2018 med om lag 330 soldater på Værnes.

Ikke brudd

–Forsvaret av Norge er avhengig av støtte fra våre allierte i NATO, slik det også er for de fleste andre NATO-land. For at denne støtten skal fungere i krise og krig er vi helt avhengig av å trene og øve sammen i fredstid, sier Bakke-Jensen.

Han mener beslutningen er i henhold til føringene i langtidsplanen for Forsvaret og avviser at den amerikanske tilstedeværelsen bryter med norsk basepolitikk, slik den har vært praktisert siden 1949.

- Nettopp på grunn av norsk basepolitikk er det avgjørende for oss å ha allierte som øver og trener i Norge, i kortere eller lengre perioder, sier forsvarsministeren.

Den kraftige kritikken fra Russland mot rotasjonsordningen, mener forsvarsministeren det ikke er saklig grunnlag for.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.