Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

US Marines blir på Værnes og Rygge rigges for kampfly:

Amerikanske marinesoldater får grønt lys for nye fem år på Værnes

Rygge rigges for amerikanske kampfly og marinesoldatene på Værnes får bli i ytterligere fem år. Regjeringen avviser at basepolitikken brytes, men kritikken fra SV er hard.

I januar i fjor ankom tre hundre soldater fra det amerikanske marinekorpset Norge og Værnes. Nå åpner regjeringen for å utvide den omstridte ordningen med amerikansk rotasjonsbasert trening og øving i Norge. Foto: Ned Alley / NTB scanpix
I januar i fjor ankom tre hundre soldater fra det amerikanske marinekorpset Norge og Værnes. Nå åpner regjeringen for å utvide den omstridte ordningen med amerikansk rotasjonsbasert trening og øving i Norge. Foto: Ned Alley / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) sier amerikansk øving og trening vil kunne omfatte inntil 700 soldater, fordelt på Værnes i Trøndelag og Setermoen i Indre Troms.

Det innebærer at den omstridte amerikanske tilstedeværelsen på Værnes ikke bare forlenges med nye fem år, men utvides til å omfatte flere. Den såkalte rotasjonsordningen ble innført i 2017, og er allerede besluttet videreført ut 2018 med om lag 330 soldater på Værnes.

Ikke brudd

–Forsvaret av Norge er avhengig av støtte fra våre allierte i NATO, slik det også er for de fleste andre NATO-land. For at denne støtten skal fungere i krise og krig er vi helt avhengig av å trene og øve sammen i fredstid, sier Bakke-Jensen.

FORSVARSMINISTER Frank Bakke-Jensen (H) avviser at basepolitikken brytes.
Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
FORSVARSMINISTER Frank Bakke-Jensen (H) avviser at basepolitikken brytes. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Vis mer

Han mener beslutningen er i henhold til føringene i langtidsplanen for Forsvaret og avviser at den amerikanske tilstedeværelsen bryter med norsk basepolitikk, slik den har vært praktisert siden 1949.

- Nettopp på grunn av norsk basepolitikk er det avgjørende for oss å ha allierte som øver og trener i Norge, i kortere eller lengre perioder, sier forsvarsministeren.

Den kraftige kritikken fra Russland mot rotasjonsordningen, mener forsvarsministeren det ikke er saklig grunnlag for.

- Russland har tradisjonelt en lav terskel for å protestere mot forsvarstiltak i Norge. At vi trener på å forsvare Norge bør ikke bekymre noen, sier han.

Kampfly på Rygge

I tillegg til økt og forlenget amerikansk tilstedeværelse i Trøndelag og i Troms rykker planene nærmere om å bruke Rygge flystasjon i Østfold til å huse amerikanske kampfly.

–Det er positivt at USA vil investere i militær infrastruktur på Rygge. Denne investeringen vil legge til rette for styrket beredskap og rask overføring av NATO-allierte styrker i tilfelle krise og krig, sier forsvarsministeren.

Han opplyser at det er snakk om oppstillingsplattformer for fire kampfly på Rygge, og ikke utplassering av kampfly.

Planene innebærer å etablere oppstillingsplass med overbygning for fire kampfly på Rygge flystasjon, i tillegg til taksebane, et brannvernbygg, belysning og skilting.

Amerikanske myndigheter ser for seg tidvis øving og trening og eventuell forsterkning til Rygge med fjerde generasjons kampfly ved behov, ifølge Forsvarsdepartementet.

Lysbakken kritisk

SV-leder Audun Lysbakken anklager regjeringen for uklok og misforstått sikkerhetspolitikk.

- Norge vikles inn i stormaktsspillet, i stedet for å stå for en selvstendig sikkerhetspolitikk. Det er åpenbart amerikanernes behov som styrer dette, og det er leit at regjeringen tror det er i Norges interesse å si ja til alt USA ber om, sier Lysbakken til Dagbladet.

Han mener regjeringen bidrar til å uthule basepolitikken. Den såkalte baseerklæringen av 1949 slår fast at fremmede makter ikke skal ha militærbaser i Norge i fredstid.

- Dette markerer et sikkerhetspolitisk skifte. Argumentene om at soldatene «roterer» og at stasjoneringen er «midlertidig» har mistet all tyngde nå som det inngås en avtale for fem år, sier Lysbakken.

Han sier SV ønsket å behandle saken i Stortinget med åpen debatt, uten å få gjennomslag for dette.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!