US Marines blir på Værnes og Rygge rigges for kampfly:

Amerikanske marinesoldater får grønt lys for nye fem år på Værnes

Rygge rigges for amerikanske kampfly og marinesoldatene på Værnes får bli i ytterligere fem år. Regjeringen avviser at basepolitikken brytes, men kritikken fra SV er hard.

I januar i fjor ankom tre hundre soldater fra det amerikanske marinekorpset Norge og Værnes. Nå åpner regjeringen for å utvide den omstridte ordningen med amerikansk rotasjonsbasert trening og øving i Norge. Foto: Ned Alley / NTB scanpix
I januar i fjor ankom tre hundre soldater fra det amerikanske marinekorpset Norge og Værnes. Nå åpner regjeringen for å utvide den omstridte ordningen med amerikansk rotasjonsbasert trening og øving i Norge. Foto: Ned Alley / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) sier amerikansk øving og trening vil kunne omfatte inntil 700 soldater, fordelt på Værnes i Trøndelag og Setermoen i Indre Troms.

Det innebærer at den omstridte amerikanske tilstedeværelsen på Værnes ikke bare forlenges med nye fem år, men utvides til å omfatte flere. Den såkalte rotasjonsordningen ble innført i 2017, og er allerede besluttet videreført ut 2018 med om lag 330 soldater på Værnes.

Ikke brudd

–Forsvaret av Norge er avhengig av støtte fra våre allierte i NATO, slik det også er for de fleste andre NATO-land. For at denne støtten skal fungere i krise og krig er vi helt avhengig av å trene og øve sammen i fredstid, sier Bakke-Jensen.

Han mener beslutningen er i henhold til føringene i langtidsplanen for Forsvaret og avviser at den amerikanske tilstedeværelsen bryter med norsk basepolitikk, slik den har vært praktisert siden 1949.

- Nettopp på grunn av norsk basepolitikk er det avgjørende for oss å ha allierte som øver og trener i Norge, i kortere eller lengre perioder, sier forsvarsministeren.

Den kraftige kritikken fra Russland mot rotasjonsordningen, mener forsvarsministeren det ikke er saklig grunnlag for.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer