Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Amerikanske medier: Drapsforsøk på iransk militærleder feilet

Samme dag som general Soleimani ble drept i et rakettangrep, skal USA ha forsøkt å ta livet av en annen iransk militærkommandant.

HEMMELIG OPERASJON: Flere amerikanske medier skriver nå at USAs militære mislykkes i å ta livet av den iranske militærlederen Abdul Reza Shahlai i Yemen. Her er USAs president Donald Trump avbildet i Ohio torsdag. Foto: NTB scanpix
HEMMELIG OPERASJON: Flere amerikanske medier skriver nå at USAs militære mislykkes i å ta livet av den iranske militærlederen Abdul Reza Shahlai i Yemen. Her er USAs president Donald Trump avbildet i Ohio torsdag. Foto: NTB scanpix Vis mer

Samme dag som USA tok livet av den iranske generalen Qasem Soleimani i Bagdad, hadde de en annen høystående militærleder fra Iran i sikte.

Amerikanske medier som Washington Post, CNN og Wall Street Journal skriver at USA i den topphemmelige operasjonen hadde som mål å drepe den iranske mililtærkommandøren Abdul Reza Shahlai i Yemen - men mislykkes.

Washington Post siterer fire anonyme amerikanske tjenestepersoner som «har kjennskap til saken».

DREPT: Natt til fredag 3. januar kom meldinga om at den mektige iranske militærlederen Qassem Soleimani er drept i et flyangrep. Klipp: Ørjan Ryland / Dagbladet Vis mer

Vurderte dobbeltannonsering

Shahlai blir omtalt som finansmann og en sentral leder i den iranske revolusjonsgardens Quds-styrke, som har vært aktive i Yemen.

Qasem Soleimani var Quds-styrkens øverstkommanderende.

Tjenestepersoner ved Pentagon og i Florida overvåket begge angrepene, og vurderte å gå ut med dem samtidig - dersom de lykkes, skriver Washington Post.

Trump-administrasjonen har fått kritikk fra flere hold for å ikke ha kommet med bevis som rettferdiggjør angrepet på Qasem Soleimani.

- Vi tok et totalt monster. Vi tok ham ut og det skulle skjedd for lenge siden, men vi gjorde det fordi han var ute etter å sprenge den amerikanske ambassaden, sa Trump torsdag kveld.

TRUMP TALTE: Den iranske generalen Qasem Soleimani planla et angrep på amerikanske diplomater, og at det var grunnen til at han ble likvidert, sier Trump. Video: AP Vis mer

Trekker argument i tvil

Trumps visepresident Mike Pence har insistert på at Trump-administrasjonen hadde overbevisende bevis på at det forelå en «nært forestående trussel» fra den iranske generalen Soleimani.

Etter at Shahlai-operasjonen ble offentliggjort, mener flere at dette argumentet ikke lenger holder vann.

Blant disse er Suzanne Maloney, som er Iran-spesialist ved Brookings Institution i Washington D.C.

- Dette tyder på et oppdrag med en lengre planleggingshorisont og et større mål, og det setter virkelig spørsmålstegn ved hvorfor man forsøkte å forklare dette offentlig på grunnlag av en nært forestående trussel, sier Maloney til Washington Post.

«Kongressen trenger svar»

Iran-spesialisten er ikke alene om å klø seg i hodet.

Demokraten Ro Khanna skriver følgende på Twitter i kjølvannet av Shahlai-nyheten:

- Kongressen trenger svar. Hva var hele omfanget av Trump-administrasjonens planer om å drepe iranske tjenestemenn? Hva har drapsforsøket i Yemen å gjøre med en nært forestående trussel?

Det var natt til fredag forrige uke at USA drepte den framstående iranske generalen Qasem Soleimani i et droneangrep i Irak.

CNN skriver at Pentagon har gitt Soleimani og Quds-styrken skylden for angrep på koalisjonsbaser i Irak de siste månedene, inkludert et angrep 27. desember som drepte en amerikansk entreprenør og irakisk personale.

Natt til onsdag norsk tid ble to militærbaser, der det blant annet oppholder seg amerikanske og norske styrker, truffet av missiler. Ifølge Pentagon ble missilene avfyrt fra Iran.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media