KAN VÆRE FERDIG: USAs visejustisninister Rod J. Rosenstein. Foto: REUTERS/Leah Millis/NTB Scanpix
KAN VÆRE FERDIG: USAs visejustisninister Rod J. Rosenstein. Foto: REUTERS/Leah Millis/NTB ScanpixVis mer

Rod J. Rosenstein

Amerikanske medier meldte at USAs visejustisminister i dag var på vei til Det hvite hus for å få sparken

- Møter president Trump torsdag, sier pressetalskvinne Sarah Sanders.

SISTE: USAs visejustisminister Rod J. Rosenstein har verken fått sparken eller sagt opp sin stilling. Pressetalskvinne Sarah Sanders i Det hvite hus sier Rosenstein skal møte president Donald Trump på torsdag, melder CNN.

Flere medier, deriblant nyhetsbyrået AP, meldte tidligere i ettermiddag at USAs visejustisminister Rod J. Rosenstein er på vei til Det hvite hus for å få sparken.

Nettstedet Axios meldte at Rosenstein muntlig skal ha sagt til Trumps stabssjef John Kelly at han ønsker å fratre sin stilling før han blir sparket av Trump.

Dette ble imidlertid avvist av kilder nær Rosenstein, ifølge CNN.

Fredag meldte The New York Times at Rosenstein foreslo å finne en måte å avsette Trump på. Rosenstein har benektet påstandene, skriver NTB.

i 19-tida i kveld ble det imidlertid klart at Rosenstein ikke har mistet jobben som USAs visejustisminister i dag. Pressetalskvinne Sarah Sanders i Det hvite hus opplyser at Rosenstein skal i møte med president Donald Trump torsdag denne uka.

Det hvite hus tilkjennegir at Rosenstein og Trump har snakket sammen i dag, men Trump er opptatt med FNs generalforsamling og har «full timeplan med ledere fra hele verden».

De to mennene diskuterte «senere tids nyhetssaker», ifølge Sanders. Torsdag vil Trump møte Rosenstein personlig.

Ta opptak

New York Times skrev fredag at Rosenstein i mai 2017 foreslo at regjeringsmedlemmer skulle ta opptak av Trump som bevis på hans mentale tilstand. Rosenstein selv sier artikkelen er «unøyaktig og ukorrekt».

Rosenstein og justisdepartementet i Washington nekter ikke direkte for det som skal ha blitt sagt, men sier det dreide seg om spøkefulle og sarkastiske kommentarer.

Ikke desto mindre skapte Trumps nye trusler uro i FBI og justisdepartementet for at Trump skal avskjedige flere og forsøke å få stanset etterforskningen som spesialetterforsker Robert Mueller jobber med.

Trump har ikke lagt skjul på hvor liten respekt han har for justisminister Jeff Sessions.

For å fjerne Mueller må han imidlertid sparke både Sessions og Rosenstein og utnevne en ny justisminister som i sin tur kan sparke Mueller, skriver NTB.

25. grunnlovstillegget

I mai i fjor skal Donald Trumps visejustiminister, Rod J. Rosenstein, ifølge New York Times også ha diskutert muligheten for å rekruttere regjeringsmedlemmer til å bruke det 25. grunnlovstillegget for å fjerne Trump.

Grunnlovstillegget åpner for å fjerne en president som ikke er mentalt skikket til jobben.

Også kildene til Washington Post og ABC News bekrefter opplysningene, men det er svært delte meninger om hvorvidt Rosenstein faktisk mente alvor.

Forslagene fra Rosenstein skal ha kommet etter at Trump sparket FBI-sjef James Comey i mai 2017, noe som førte til at Robert Mueller ble oppnevnt som spesialetterforsker for Russland-etterforskningen.

GFÅR TROLIG AV: Amerikanske medier melder at Rod Rosenstein, visejustisminister, sannsynligvis går av. Video: CNN Vis mer
FORRÆDERI: President Trump raser mot den anonyme kronikken i New York Times, og sier avisen «ikke vil ha noe mer å skrive om når hans presidentskap er over». Video: CNN Vis mer