Amerikanske minelagre over hele landet

USA har forhåndslagret 150.000 personellminer i Norge. De fleste minene er etter det NTB erfarer å finne i fjellhaller i Trøndelag, samt ved norske flystasjoner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Minelagrene i Trøndelag ligger etter alt å dømme i Frigård i Stjørdal, Tromsdal i Verdal, Botngård i Bjugn, Kalvå mellom Bjugn og Ørland hovedflystasjon og i Namdalseid.

I disse fjellhallene ligger materiell til en amerikansk marineinfanteribrigade (NALMED), som siden 1981 har hatt Norge som innsatsområde.

De amerikanske personellminene kan også ligge lagret ved flystasjonene på Andøya, Sola, Bodø, Evenes og Bardufoss. Her er det i tråd med den såkalte COB-avtalen mellom Norge og USA forhåndslagret «ammunisjon og diverse bakkeutstyr».

At flere av de amerikanske personellminene spres fra lufta, blant annet ved hjelp at Gator-systemet, sannsynliggjør lagring ved flystasjonene.

Også i NATOs sammensatte styrke (NCF) inngår en amerikansk artilleribataljon, som har forhåndslagret «tyngre materiell i Norge». Det er ikke kjent hvor lagrene finnes, men forsvarskilder antyder at de ligger i Narvik-området.

I Europakommandoens mobile styrke (AMF) inngår det også amerikansk personell og materiell, men det er ikke kjent om styrken har forhåndslagret materiell i Norge.

En britisk/nederlandsk amfibiestyrke på 6.000 mann har også Norge som ett av flere innsettingsområder i tilfelle krig, og har trent regelmessig her i landet siden 1960-tallet. Styrken har forhåndslagret en del materiell, men det er ikke kjent om personellminer inngår i dette.

(NTB)