Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Amerikanske Mohamad (26) sluttet seg til IS i Irak. - Jeg tok en dårlig avgjørelse om å følge med ei jente jeg møtte i Tyrkia

Overga seg til kurdiske styrker mandag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Familien til Mohamad Jamal Khweis (26) fra Virginia i USA trodde han var på ferie i Europa. Det viste seg at han hadde dratt til IS-kontrollerte Mosul i Irak, og sluttet seg til den brutale terrororganisasjonen.

Tidligere denne uka overga 26-åringen seg til kurdiske styrker i Irak, og torsdag sendte TV-kanalen Kurdistan 24 et intervju hvor Khweis fortalte at han angret på at han i det hele tatt dro til Syria og videre til Irak.

- Jeg tenkte ikke klart. Jeg angret allerede da jeg var på vei, og hadde lyst til å dra hjem, sier han i intervjuet, som har blitt bredt omtalt i både amerikanske og britiske medier.

- Jeg tok en dårlig avgjørelse om å følge med ei jente, sier han.

Han sier han møtte kvinnen i Tyrkia.

- Vi var sammen litt, og ble kjent. Hun sa hun var fra Irak, sier han.

Via England og Nederland 26-åringen hadde fortalt familien at han var i Hellas. Nå sier han at han dro fra USA til England, før han dro til Amsterdam i Nederland og videre til Tyrkia, hvor han møtte kvinnen som han sier inviterte ham til å bli med til Irak.

Da han kom til Mosul, ble han plassert i et hus med ca. 70 andre menn. Han sier han ble gitt kallenavnet «Abu Omar». Men han sier han ikke trivdes med livet i Mosul.

- Dagene gikk med til å be, spise og religionsstudier.

Han opplevde forholdene som ille.

- Det er strengt der. Det er ikke lov å røyke, og det går mange utenlandske krigere rundt med våpen, sier han.

Trodde han var selvmordsbomber 26-åringen sier han ikke er enig med IS, og at det er grunnen til at han flyktet. Han stakk til fots, og overga seg til kurdiske styrker mandag, skriver The Guardian. De trodde først han var en selvmordsbomber, og de skal ha skutt mot ham.

FRA VIRGINIA: Mohamad Jamal Khweis' førerkort er blitt publisert av de kurdiske styrkene. Foto: AP / NTB scanpix
FRA VIRGINIA: Mohamad Jamal Khweis' førerkort er blitt publisert av de kurdiske styrkene. Foto: AP / NTB scanpix Vis mer

- Han kom fram og ropte at vi ikke måtte skyte på ham, sier kaptein Daha Khalaf til The Guardian.

Med seg hadde han et større kontantbeløp, tre mobiltelefoner og flere typer ID-papirer, blant annet et amerikansk førerkort.

26-åringens familie har bekreftet overfor amerikanske medier at det er den tidligere kriminologistudenten fra Virginia som har overgitt seg til kurderne.

- Det er ham. Jeg kan ikke tro det. Han snakker ikke engang arabisk, sier onkelen hans, Kamal Khweis, til NBC News.

26-åringen sier han valgte å overgi seg til kurderne fordi de har et godt forhold til USA. Han risikerer nå straffeforfølging i USA.

Khweis' foreldre er palestinere, og kom til USA for 27-28 år siden.

Ifølge Los Angeles Times har anslagsvis 200 amerikanere sluttet seg til IS i Syria og Irak. Fra Norge alene har Politiets sikkerhetstjeneste (PST) bekreftet at 90 personer har reist til Syria. 40 av disse er fortsatt hos IS. Rundt 20 er drept, mens om lag 30 skal ha kommet hjem.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!