Amerikanske muslimer skal feire 11. september

Fastemåneden ramadan avsluttes samme dato som terrorangrepet på New York. Nå ber de om beskyttelse.

NY MOSKÉ: Her skal det etter planen bygges en moské og et kultursenter - to kvartaler unna Ground Zero. Planen har økt antiislamsk aktivetet i USA, nå ber muslimer om beskyttelse før de skal feire id 11. september. Foto: AFP
NY MOSKÉ: Her skal det etter planen bygges en moské og et kultursenter - to kvartaler unna Ground Zero. Planen har økt antiislamsk aktivetet i USA, nå ber muslimer om beskyttelse før de skal feire id 11. september. Foto: AFPVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||(Dagbladet): Islamske trossamfunn i USA ber politiet om beskyttelse når de skal feire id 11. september - datoen for terrorangrepene på New York.

Id markerer avslutningen på fastemåneden ramadan og faller på den første dagen i den tiende måneden i den islamske kalenderen.

I år faller altså id på 11. september, en festdag for muslimer som kan sammenlignes med julaften for nordmenn.

Ber politiet om hjelp - Vi ser stadig demonstrasjoner foran moskeer organisert av islamofobe grupper, sier Edina Lekovic, talskvinne for gruppa Muslim Public Affairs Council i Los Angeles, til AFP.

Lekovic frykter nå at demonstrasjonene skal utarte seg når muslimene feirer på USAs mørkeste dato i nyere historie.

BER OM BESKYTTELSE: Edin Lekovic i Muslim Public Affairs Council. Foto: mpac.org
BER OM BESKYTTELSE: Edin Lekovic i Muslim Public Affairs Council. Foto: mpac.org Vis mer

- I første omgang ber vi lokalt politi over hele USA og føderale myndigheter om å etterforske saker der det har vært angrep på muslimer eller moskeer. Mange moskéledere i landet er bekymret og ønsker en forsikring om at man tar nødvendige forholdsregler slik at politiet er parate hvis, gud forby, ting utvikler seg, sier Lekovic.

Den mest kontroversielle saken som omhandler muslimer i USA om dagen knyttes nettopp til 11. september. En muslimsk organisasjon ønsker å bygge et stort senter med moské to kvartaler unna «Ground Zero».

Nektes å brenne koranen President Barack Obama har støttet utbyggingen med begrunnelse i trosfriheten. 68 prosent av amerikanerne er imot byggingen av moskeen, mens 61 prosent av newyorkerne er imot.

- Muslimer har samme rett til å praktisere sin tro som alle andre i dette landet. Det omfatter retten til å bygge et gudshus og kultursenter på nedre Manhattan, sa presidenten under et arrangement i forbindelse med den muslimske fastemåneden ramadan.

New York-moskeen er ikke den eneste saken som skaper debatt i USA. I Flordia planlegger kirka Dove World Outreach Center å brenne koraner 11. september. På kirkas hjemmeside gir de ti grunner for å brenne koranen.

PROTESTER: Protestene mot byggingen av en moské to kvartaler unna Ground Zero er kraftige. Foto: AFP
PROTESTER: Protestene mot byggingen av en moské to kvartaler unna Ground Zero er kraftige. Foto: AFP Vis mer

I går sa brannsjefen i Florida by at det ikke er lov å brenne bøker i byen Gainsville, dermed er det usikkert om kirka kommer til å gjennomføre demonstrasjonen.