Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Amerikanske myndigheter advarer flyselskaper som skal til Sotsji om tannkremtuber

Tannkremtuber skaper terroralarm.

ALARM: Ifølge amerikanske ABC News skal amerikanske myndigheter ha sendt ut en advarsel til en rekke flyselskap som flyt til Sotsji om at tannkremtuber kan brukes til å lage bomber. Foto: AP Photo/Charlie Riedel
ALARM: Ifølge amerikanske ABC News skal amerikanske myndigheter ha sendt ut en advarsel til en rekke flyselskap som flyt til Sotsji om at tannkremtuber kan brukes til å lage bomber. Foto: AP Photo/Charlie Riedel Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): ABC News skriver nå at amerikanske myndigheter har advart flyselskap som skal til Sotsji om at de må se opp for tannkremtuber.

Ifølge nyhetskanalen skal de ha snakket med med anonym kilde i statsapparatet, som sier at amerikansk etterretning mistenker at tannkremtubene blir brukt til å lage bomber.

Sikkerhetsmyndighetene advarer Ifølge kanalen har Sikkerhetsdepartementet i USA sendt ut en advarslen til amerikanske og noen utenlandske flyselskap som skal fly til Russland og Sotsji for de olypmiske leker.

Informasjonen skal gå på at tubene faktisk inneholder ingredienser som kan bli brukt til å lage bomber om bord på flyet.

En talsperson i sikkerhetsdepartementet avviser overfor ABC News at det er sendt ut en spesifikk advarsel.

- Vi deler informasjon med nasjonale og internasjonale partnere, også når det gjeldet internasjonale hendelser som OL i Sotsji. Vi er derimot ikke kjent med en spesifikk trussel, sier talspersonen, ifølge kanalen.

Han sier imidlertid at amerikanerne har sikkerhetsapparatet i orden.

- Som alltid er det en rekke faktorer når det kommer til våre sikkerhetsvurderingen. Vurderingene våre møter det stadig økene trusselbildet, sier talspersonen.

I januar innførte russiske myndigheter et forbud mot væske, uansett form eller størrelse, om bord på fly i landet. 

Forberedt I tida før OL har russiske spesialstyrker gjennomført en rekke anti-terror-operasjoner i Nord-Kaukasus for å sørge for at terrortruslene mot vinterlekene i Sotsji ikke blir en realitet.

I tillegg ble det 21. januar slått terroralarm i OL-byen etter at en «svart enke» hadde blitt obsververt i byen. Den svarte enka er identifisert som Ruzana Ibragimova, og er enke etter en mann som er drept av russiske sikkerhetsstyrker.

- Sotsji er det ultimate mål for islamistene. Terroren i Volgograd var antakelig bare begynnelsen, sier elitesoldaten og obersten Mikhailov til Der Spiegel.

Det amerikanske utenriksdepartementet har advart utøverne mot å gå med det offisielle OL-antrekket for fremtredende i OL-byen Sotsji, siden det tydelig viser hvor utøverne kommer fra.

Amerikanske myndigheter vil også sende to krigsskip til Svartehavet for å ligge klare dersom noe skulle skje, blant annet for å kunne evakuere amerikanere fra Sotsji.

SIKKERHET: Sikkerheten er høyt prioritert foran Sotsji-OL. Her er frivillige og sikkerhetspersonell foran Bolsjoi is-stadion. Foto: AP Photo/Christophe Ena
SIKKERHET: Sikkerheten er høyt prioritert foran Sotsji-OL. Her er frivillige og sikkerhetspersonell foran Bolsjoi is-stadion. Foto: AP Photo/Christophe Ena Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!