Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nyhetsbyrå med brannfakkel:

- Amerikanske myndigheter frykter at russiske hackere kan fabrikkere bevis om valgfusk

- Skaper man grobunn for usikkerhet, kan det være lettere å delegitimere det amerikanske politiske systemet overfor den amerikanske befolkningen, sier Russland-ekspert.

VALGLOKALE: 8. november går millioner av amerikanere til stemmelokaler over hele USA for å velge landets neste president. Nå hevder Reuters at amerikanske myndigheter frykter at russiske hackere kan fabrikkere og spre falske valgfusk-bevis for å svekke valgets troverdighet. Her fra et valglokale i Wisconsin i 2012. Foto: Getty / NTB Scanpix
VALGLOKALE: 8. november går millioner av amerikanere til stemmelokaler over hele USA for å velge landets neste president. Nå hevder Reuters at amerikanske myndigheter frykter at russiske hackere kan fabrikkere og spre falske valgfusk-bevis for å svekke valgets troverdighet. Her fra et valglokale i Wisconsin i 2012. Foto: Getty / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Før det amerikanske kongress- og presidentvalget blir avholdt 8. november i år, skal amerikanske myndigheter frykte at russisk hacking kan underminere troverdigheten ved valget.

Det skriver nyhetsbyrået Reuters.

Det anerkjente internasjonale nyhetsbyrået siterer en rekke ikke-navngitte etterretnings- og politikilder innad i amerikanske myndigheter.

Den største frykten skal være at russiske hackere sprer fabrikkerte dokumenter eller informasjon som sannsynliggjør omfattende valgfusk for og på den måten svekker valgets troverdighet.

LØFTE: Under et valgmøte i Delaware avla Trump et løfte til sine velgere. Han vil respektere valgresultatet, men bare dersom han vinner. Vis mer

Anklaget Russland for valgtukling

For to uker siden gikk amerikanske myndigheter formelt ut og anklagde den russiske staten for å ha tuklet med den amerikanske valgkampen gjennom en rekke hackerangrep mot ledelsen i Demokratene.

Epostene til en rekke ledere i partiet ble hacket og så lekket til offentligheten gjennom Wikileaks. Det førte til intern konflikt og uro i partiet, særlig fordi epostene avslørte at topplederne i Demokratene hadde aktivt motarbeidet den demokratiske presidentkandidaten Bernie Sanders.

Reuters presiserer at tjenestemennene de har snakket med, ikke har noen håndfaste beviser for påstanden, men skriver at frykten er så reell at amerikanske myndigheter har varslet valgdistrikter i USA om å være på vakt mot hackerangrep.

Splitt og hersk

Russlands innblanding i blant annet EU- og NATO-land, har Russland-ekspert og seniorforsker Tor Bukkvoll ved Forsvarets forskningsinstitutt (FFI), kalt en «splitt-og-hersk-teknikk». Motivasjonen har da vært å kunne forhandle med enkeltland, framfor en sterk allianse - noe som formodentlig er i Russlands interesse.

Bukkvoll mener man kan bruke noe av den samme tankegangen i hva Russlands motivasjon kan være for å angivelig ha blandet seg i den amerikanske valgkampen tidligere.

- Skaper man grobunn for usikkerhet, kan det være lettere å delegitimere det amerikanske politiske systemet overfor den amerikanske befolkningen, sier Bukkvoll, og legger til:

- Russland rettferdiggjør innblanding i andre land ved å peke på at det har andre land gjort hos dem lenge.

Advarer mot å gi Putin skylda for alt

Å peke på president Vladimir Putin hver gang «russiske hackere» blir nevnt, advarer imidlertid Bukkvoll mot.

- Man må være litt forsiktig med å automatisk trekke slutningen at alt russere, eller personer med tilknytning til Russland, står bak, stammer fra Putins kontor i Kreml, sier Bukkvoll.

Han mener det er like sannsynlig at i noen tilfeller hvor man snakker om «russiske hackere» at de kan være uavhengige eller tilknyttet personer langt under Putin på rangstigen.

- Putin er allmektig i den forstand at det er ingen som fatter beslutninger i Russland som går mot ham, men han er bare én mann. Han kan ikke ha oversikt over alt eller beordre alt Russland gjør, sier Bukkvoll.

Ikke mulig å tukle med resultatet

Selv om amerikanske myndigheter angivelig frykter at det kan sås tvil om valgresultatet, er det ikke mulig for noen å tukle med selve valgresultatet, skriver Reuters.

De begrunner det med at det amerikanske valgsystemet er særdeles omfattende, desentralisert og gammeldags - fordi det baserer seg i stor grad på faktiske stemmesedler.

Amerikanere kan nemlig stemme ved hundretusenvis av valglokaler i 9000 forskjellige distrikter.

I USA har selv Donald Trump, Republikanernes presidentkandidat, nektet å avklare hvorvidt han kommer til å akseptere valgresultatet hvis han taper.

Han er imidlertid klar på at han kommer til å akseptere valgresultatet hvis han vinner.

DETTE AVGJØR VALGET: Innbyggerne i bare tre stater kan alene bestemme utfallet av presidentvalgkampen. Video: Guro Lindahl Flåten og Marie Røssland / Dagbladet Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media