Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Terrorgruppa IS

Amerikanske myndigheter hevder 75 prosent av IS-krigerne er drept

Norske eksperter er ikke overbevist om at tallene stemmer. 

FÆRRE NÅ: Terrorgruppa IS blir færre og færre. Foto: REUTERS/Stringer/NTB Scanpix
FÆRRE NÅ: Terrorgruppa IS blir færre og færre. Foto: REUTERS/Stringer/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): For få år siden var terrorgruppa IS betraktelig flere: Nå mener amerikanske myndigheter at 75 prosent av de opprinnelige terroristene er drept, ifølge CNN.

- Krigen mot IS har pågått i to år. (...) Det hvite hus' utsending sier at IS nå er nede i 10 000 - 15 000 kapable krigere. Det er 75 prosent færre enn de var for noen år siden. Omlag 50 000 krigere skal ha blitt drept de siste to åra, rapporterer den amerikanske TV-kanalens reporter Barbara Starr.

- Det er et stort fall, sier hun og legger til at de fleste er drept i luftangrep utført av blant andre av USA.

- Laveste noen sinne

Terrorgruppa har vært nådeløse de siste åra, og står ifølge FN trolig bak både folkemord og krigsforbrytelser. IS har tatt livet av titusener av mennesker i et forsøk på å danne et såkalt islamsk kalifat hovedsakelig i Syria og Irak.

De nye tallene ble gjort kjent under et møte i Det hvite hus, ifølge CNN, som forteller at det er to år siden USA startet bombingen mot terrorgruppa.

Brett McGurk, USAs utsending til koalisjonen som kjemper mot IS, var på møtet. Han sier at terrorgruppa ikke lenger får til det samme som de gjorde tidlig i krigføringen.

- Tallet på krigere inne i Irak og Syria er på sitt laveste noen sinne, sier han.

Men norske eksperter er ikke like åpne for tallene.

- Ikke umulig

EKSKLUSIVT FRA CNN: På innsida av et fengsel i Nord- Irak, sitter det tusen fanger, alle beskyldt for å være tilknyttet terrorgruppa IS. Her møter vi tre av dem, som ikke lenger vil assosieres med IS. Video: CNN. Vis mer

Professor i Midtøstenstudier ved Universitetet i Oslo, Brynjar Lia, sier til Dagbladet at de estimatene som amerikanske myndigheter opererer med når det gjelder IS' militære styrker og tapstall, har variert betydelig i løpet av de siste årene.

- Men det er ikke umulig at det stemmer. Det er imidlertid svært vanskelig for forskere å etterprøve tallene. IS vokste svært raskt i tida etter 2011, men de militære tilbakeslagene det siste halvannet året har ført til at mange krigere er drept, tatt til fange, har flyktet eller gått i dekning, sier han.

Han legger til at tilstrømningen av fremmedkrigere utenfra har avtatt, og mener IS' gjenerobring av oldtidsbyen Palmyra viser at organisasjonen fortsatt evner å vise militær slagkraft på bakken.

- De er langt ifra nedkjempet. Bare se hvor lang tid irakiske styrker med alliert støtte har brukt på å gjenerobre Mosul. Og selv om de ikke lenger skulle kontrollere de store byene, så vil de kunne fortsette som geriljabevegelse i lang tid framover, slik de gjorde i tiden før 2011.

- Også da hadde de evnen til å utføre store terrorangrep i Baghdad og andre regimekontrollerte byer i Irak, sier Lia.

- Absurd høyt

Hans FFI-kollega Thomas Hegghammer mener det er umulig å si om tallene CNN nå viderebringer, stemmer.

- Det er ingen som egentlig vet. Det er ingen som vet hvor mange de i utgangspunktet var, og da kan man heller ikke vite prosenten av hvor mange som er drept. Tallet på drepte er absurd høyt, det kan ikke være 50 000 når man tidligere har anslått at IS i helhet er mellom 21-30 000. Jeg tror ikke man kan feste lit til tallene, sier han.

CNN mener 75 prosent av gruppa er drept.

- Vi får se hva som blir igjen til Trump, sier reporter Barbara Starr, som viser til republikanerens utsagn om å slå hardt ned på terrorgruppa når han trer inn i rollen som USAs neste president, i slutten av januar neste år.

BOMBES FRA LUFTA: Irakiske, kurdiske og amerikanske styrker forsøker å gjenerobre østlige deler av den irakiske byen Mosul fra IS. Videoen viser luftangrep mot byen. Video: Reuters Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!