Amerikanske myndigheter innrømmer å ha medvirket til fuglemassedød

Kjemisk stoff skyld i flere av fuglemassedødene.

FUGLEMASSEDØD: Flere tilfeller av fuglemassedød har skremt amerikanske innbyggere den siste måneden. Her fra Beebe i Arkansas. Foto: AP Photo/The Advocate, Liz Condo
FUGLEMASSEDØD: Flere tilfeller av fuglemassedød har skremt amerikanske innbyggere den siste måneden. Her fra Beebe i Arkansas. Foto: AP Photo/The Advocate, Liz CondoVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Amerikanske myndigheter bekrefter torsdag at de har hatt en hånd med i spillet i flere av fuglemassedødene i USA den siste måneden, skriver The Christian Science Monitor.

Flere av tilfellene av fuglemassedød den siste måneden skal ha vært resultatet av et USDA-program. USDA (United States Department of Agriculture) har brukt et kjemisk stoff som ofte brukes til å drepe fugler.

Det har florert av teorier etter at døde fugler begynte å falle fra himmelen, og de mystiske fugledødsfallene har skremt innbyggere i Arkansas, Louisiana, Alabama, South Dakota og Kentucky den siste måneden, men nå innrømmer altså myndighetene at i alle fall et av tilfellene har en «naturlig» forklaring.

Ikke ansvarlig for alle tilfellene USDA tok også ansvar for hundrevis av døde stær som ble funnet på bakken og frosne i trær i en park i Yankton i South Dakota på mandag.

Ifølge The Christian Science Monitor opplyser USDAs Wildlife Services Program at de har brukt en gift som er skyld i noen av tilfellene, men myndighetene understreker at de ikke har skyld i nylige fugledødsfall i Arkansas og Louisiana.

USDAs rolle i fuglemassedøden i South Dakota setter fokus på et lite kjent statlig fuglekontroll-program som het «Bye Bye Blackbird» som startet på 60-tallet, og etter hvert ble del av USDA.

Lov å drepe fugler I 2009 tok USDA livet av over 4 millioner fugler, primært ved hjelp av sprøytemidler som ikke skal være skadelig for mennesker eller dyr.

INNRØMMER Å HA DREPT FUGLENE: Amerikanske myndigheter innrømmet torsdag at et USDA-program er årsaken til flere av tilfellene av fuglemassedød i USA. Foto: AP Photo/The Daily Citizen, Warren Watkins
INNRØMMER Å HA DREPT FUGLENE: Amerikanske myndigheter innrømmet torsdag at et USDA-program er årsaken til flere av tilfellene av fuglemassedød i USA. Foto: AP Photo/The Daily Citizen, Warren Watkins Vis mer

I tillegg har US Fish and Wildlife Services slått fast at hvem som helst rett til å drepe en rekke fugler, blant annet svarttrost og stær, hvis de utgjør en helserisiko eller økonomisk skade.

Dette er nå oppe til vurdering, blant annet på grunn av påvirkningen på den sjeldne kanadatrupialen. Ornitologer mistenker også at massedrapene er med på å minske populasjonen av disse artene i USA.

SAMLER DØDE FUGLER: En arbeider plukker opp de døde fuglene i Arkansas. Foto: AP Photo/The Daily Citizen, Warren Watkins
SAMLER DØDE FUGLER: En arbeider plukker opp de døde fuglene i Arkansas. Foto: AP Photo/The Daily Citizen, Warren Watkins Vis mer