Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Amerikanske politikere ønsker flere alternativer til dødsstraff. Foreslår skyting og gassing

- Det er ikke et forsøk på å reise tilbake til «Det ville vesten».

 MANGLER UTSTYR:  Mange fengsler i USA har for lite narkose til å gjennomføre planlagte henrettelser. Foto: DagbladetFoto: Dagbladet.
MANGLER UTSTYR: Mange fengsler i USA har for lite narkose til å gjennomføre planlagte henrettelser. Foto: DagbladetFoto: Dagbladet. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Flere amerikanske stater revurderer nå hvilke gjennomføringsmetoder som skal brukes ved dødsstraff, skriver den britiske avisa The Guardian.

32 av de 50 delstatene i USA, praktiserer fortsatt dødsstraff. Den mest brukte henrettelsesmetoden i dag er giftsprøyte, men mangelen på medikamenter og lite kunnskap om effekten av de forskjellige miksturene, gjør nå at flere lovgivere føler seg tvunget til å gå nye diskusjonsrunder om det omstridte lovverket.

Ønsker flere alternativer Den republikanske representanten i delstaten Missouri, foreslår nå henrettelse ved skyting av skarpskyttere.

- Det er ikke et forsøk på å reise tilbake til 1850-tallet og «Det ville vesten», men det er bare det at jeg forsøker å være føre var. Og jeg forsøker å komme med en løsning som vil være den mest humane og den best økonomiske for vår stat, sier republikaneren Rick Brattin til The Guardian.

Delstatsloven i Missouri har i dag to lovlige henrettelsesmetoder: gasskammer og giftsprøyte. Sist delstaten henrettet noen ved gass var i 1968.

I dag er det ingen fungerende gasskamer i delstaten, men det har også vært opp til diskusjon om gassing i kammer igjen skal være et alternativ.

Usikker metode Brattin forklarer at den største grunnen til at han ønsker andre alternativer til giftsprøyta er fordi han ikke føler den typen henrettelser er sikker nok, og han frykter at det vil bli represalier i ettertid hvis noe skulle galt.

Et eksempel på dette er da Dennis McGuire ble henrettet med giftsprøyte ved Southern Ohio Correctional Facility i Lucasville i Ohio 16.januar i år.

McGuire hev etter pust i 15 minutter, og rapporter i ettertid har vist at han døde først 26 minutter etter at giftsprøyten ble injisert. Nå har familien til Dennis varslet søksmål.

Færre og færre Det totale antall amerikanske henrettelser årlig har falt fra en topp i 1999 på 98 henrettelser, til 39 henrettelser i fjor.

Flere og flere stater har vendt seg bort fra dødsstraff helt, og de som fortsatt opprettholder dødsstraff finner det stadig vanskeligere å gjennomføre på grunn av knapphet på medikamenter, i tillegg til at det er tvil om hvor bra det fungerer.

I de senere årene har store europeiske firma som selger denne type medikamenter sluttet å tilby de dødelige kjemikaliene til fengsler, fordi de ikke ønsker at deres produkter som skal brukes til å drepe.

Forskjellig regelverk Noen stater har allerede alternativer til giftsprøyta. Dødsdømte innsatte kan velge den elektriske stol i åtte delstater: Alabama, Arkansas, Florida, Kentucky, Oklahoma, South Carolina, Tennessee og Virginia. En innsatt ved navn Robert Gleason Jr. var den siste til å dø av elektrosjokk, i Virginia i januar 2013.

Arizona, Missouri og Wyoming tillater gass-kammer-henrettelser. Delaware, New Hampshire og Washington tillater fortsatt innsatte til å velge henging som dødsstraff. Den siste som ble hengt i USA var Billy Bailey i Delaware i 1996.

To fanger i delstaten Washington har valgt å bli hengt siden 1990-tallet - Westley Allan Dodd i 1993 og Charles Rodman Campbell i 1994.

I tillegg har det siden slutten av den amerikanske borgerkrigen i 1865, vært tre sivile henrettelser ved skyting i USA, alt i Utah. For alle innsatte dømt før 3. mai 2004, kan delstaten velge å bruke eksekusjonspelotong, det vil si skyting, ved henrettelse.

Oklahoma har også eksekusjonspelotongen som et alternativ, men bare hvis giftsprøyte og elektrosjokk anses grunnlovsstridig.

 RASENDE:  - Dette kan ikke beskrives som noe annet enn tortur, sa dattera til Dennis, Amber McGuire, da hun holdt en pressekonferanse like etter dødsfallet til Dennis McGuire, sammen med svigerdattera til McGuire, Missie McGuire. Foto: AP Photo/Kantele Franko. Foto, innfelt: Dagbladet.
RASENDE: - Dette kan ikke beskrives som noe annet enn tortur, sa dattera til Dennis, Amber McGuire, da hun holdt en pressekonferanse like etter dødsfallet til Dennis McGuire, sammen med svigerdattera til McGuire, Missie McGuire. Foto: AP Photo/Kantele Franko. Foto, innfelt: Dagbladet. Vis mer
Hele Norges coronakart