PÅ PENSUM: Den republikanske delstatspolitikeren Dan Fisher vil ha et mer patriotisk historiepensum, og at det ikke skal legges så stor vekt på de negative sidene. Men han mener Martin Luther King jr.s brev fra cella i Birmingham i Alabama i 1963 bør være en del av undervisningen. Foto: Wikimedia Commons
PÅ PENSUM: Den republikanske delstatspolitikeren Dan Fisher vil ha et mer patriotisk historiepensum, og at det ikke skal legges så stor vekt på de negative sidene. Men han mener Martin Luther King jr.s brev fra cella i Birmingham i Alabama i 1963 bør være en del av undervisningen. Foto: Wikimedia CommonsVis mer

Amerikanske politikere vil kutte støtte til «upatriotisk» historiefag

Skolediskusjon i Oklahoma.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Republikanske politikere i den amerikanske delstaten Oklahoma forsøker å skrive om historien.

I det minste har de gått inn for å kutte finansieringen, samt foreslått endringer til, historieemnet Advanced Placement (AP), melder blant andre CNN.

AP-kursene er et tilbud til skoleflinke high school-elever som ønsker å forberede seg til college, og en mulighet til å tjene «poeng» som de kan bruke når de skal søke seg videre.

Elleve mot fire Historiekurset ble revidert i 2012, angivelig for å fokusere mindre på pugging av årstall og datoer og mer på kritisk historieforståelse, skriver Business Insider.

Kritikerne mener at faget da ble i overkant kritisk, for lite patriotisk, for «venstreorientert» og at det er blitt lagt for stor vekt på negative sider ved den amerikanske historien, melder Reuters.

Da forslaget ble tatt opp i utdanningskomiteen i delstatsforsamlingen, fikk deltatspolitiker Dan Fishers forslag flertall med elleve mot fire stemmer. Alle republikanerne i komiteen stemte for, demokratene stemte imot.

- Vi ønsker ikke at våre skattepenger skal gå til et opplegg som underminerer historien vår, sa Fisher, ifølge Reuters.

Pensumforslag Ifølge CNN er det i republikanerenes Fishers forslag lagt inn flere emner som politikerne mener bør tas inn i pensum, blant annet tradisjonelle historiske emner som Gettysburg-talen, James Madisons bidrag til de føderalistiske papirene, Thomas Paines «Common Sense». Han har også inkludert eksempler på det han selv kaller «amerikanske lyter», som Martin Luther King jr.s «I Have a Dream»-tale og Malcom X' tale «Ballot or the Bullet».

I tillegg foreslår han tre Ronald Reagan- og én George W. Bush-tale (og ingen fra Barack Obama, Bill Clinton eller Jimmy Carter, som CNN bemerker).

Men siden han også vil kutte støtten til kursene, kan de bli lagt ned i delstaten. The Guardian skriver at skoleelever i delstaten frykter at de da risikerer å tape i kampen om plass ved de mest prestisjefylte studieinstitusjonene hvis kurstilbudet fjernes.

Endringsforslag i Texas Det republikanske partiet sentralt uttalte seg i fjor kritisk om pensumendringene. De mener det er en «radikal historieomskriving som legger vekt på de negative delene av landets historie og utelater eller minimierer positive elementer».

Også i Texas har deltstatspolitikerne bedt om endringer.