Amerikanske senatorer fredspris-favoritter

- Det er litt betenkelig at fredsprisnasjonen Norge deltar i krigføring i Afghanistan, sier direktøren for Institutt for fredsforskning, Stein Tønnesson. Han mener Sam Nunn og Richard Lugar er sterke kandidater til årets fredspris.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hvem som får årets pris, offentliggjøres fredag.

- Norge burde være en nasjon som deltar i fredsbyggende arbeid i FN-regi og ikke i en krigskoalisjon. Fredsprisnasjonen Norge står også i fare for å kunne delta i en krig i Irak, sier Tønnesson, som like fullt mener Nobels fredspris er en viktig pris med stadig økende internasjonal oppmerksomhet.

Republikaneren Lugar og demokraten Nunn har arbeidet for å sikre radioaktivt materiale i Russland det siste tiåret.

Deres Cooperative Threat Reduction Program (CTR) skal sørge for at både radioaktivt materiale og ekspertise ikke kan falle i hendene på terrorister.

Indirekte signal

- Det er ingen opplagt kandidat til Fredsprisen i år, men en pris til de to amerikanske senatorene vil også være av betydning for Norge, på grunn av det russiske atomarsenalet på Kola, sier Tønnesson.

Han mener Lugar er en politiker som vil ha stor innflytelse på amerikansk utenrikspolitikk framover. Særlig hvis han blir leder for senatets utenrikskomité etter valget i november.

- En fredspris til Lugar og Nunn vil også være et indirekte signal til Bush om at man ønsker en mindre aggressiv utenrikspolitikk. Så langt har Lugar arbeidet for at Kongressen ikke skal gi Bush-regjeringen blankofullmakt i Irak. Får han Fredsprisen og Norge støtter et Irak-angrep, blir det et dilemma for fredspriskomiteen, sier Tønnesson.

Tidligere Ap-leder Reiulf Steen håper at Nunn og Lugar får Fredsprisen. Miljøbevegelsen Bellona har uttrykt samme håp, og forsker Espen Barth Eide ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt mener Nunn og Lugar er en interessant spekulasjon.

Karzai og Bono

Hele 156 kandidater er nominert til årets fredspris. Det er det høyeste tallet noensinne, og 39 av de nominerte er organisasjoner.

Stein Tønnessons spekulasjoner rundt fredspriskandidater dreier seg likevel om personer. Afghanistans president Hamid Karzai er hans nummer to på lista. Ulempen ved Karzai er at han ikke har gjort så mye selv og at han er for populær i USA, sier Tønnesson.

Nobelkomiteens sekretær har tatt til orde for at man skal tenke mer i retning av miljøvern. Derfor peker Tønnesson på mulighetene for at den grønne patriark, patriark Bartholomew av Konstantinopel, kan være en aktuell kandidat på lista. Patriarken fikk årets Sofie-pris.

Rockestjernen Bono i U2 kan også være en fredspriskandidat. Bono har i flere år arbeidet for menneskerettigheter og gjeldslette for utviklingsland.

Dessuten ville Bono få yngre mennesker mer interessert i fredsprisen, sier Tønnesson.

Nei til Bush

President George W. Bush og statsminister Tony Blair skal være foreslått, men er ifølge Tønnesson uaktuelle.

Og de tolv norske professorene og intellektuelle som i fjor foreslo Bush til årets fredspris, har ingen intensjoner om nye nominasjoner av Bush.

- Bush oppfylte ikke premissene for en fredspris, sier initiativtaker professor Magnus Haavelsrud ved NTNU.

- Vi ville stimulere til debatt og komme med et interessant innspill. Og vi fikk debatten vi ville ha, sier han.

SIGNAL: - En fredspris til amerikanerene Lugar og Nunn vil være et indirekte signal til Bush om at man ønsker en mindre aggressiv utenrikspolitikk, sier Stein Tønnesson, direktøren for Institutt for fredsforskning.