Amerikanske sexforbrytere legges ut på nettet

Annenhver stat i USA bruker Internett for å legge ut navn og adresse på personer som har sexdommer. Personer med pedofili, incest eller voldtekt på rullebladet bokføres på livstid.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Amerikanske politikere og barnevernsorganisasjoner vil at tidligere sexforbrytere skal ut i lyset. Dette er for å gi foreldre en mulighet til å beskytte barna sine dersom tidligere pedofile og voldtektsmenn skulle falle tilbake i gamle mønstre.

Ulik praksis

De amerikanske statene har ulik praksis av hvor grundig de informerer sine borgere, skriver avisa Politiken. I Virginia er det lovbestemt at alle skal ha fri tilgang til opplysninger om personer som har en sexdom på seg. Politiet der har opprettet en hjemmeside der man finner navn, adresse og signalement på sexdømte. Staten California benytter seg ikke av Internett, men tilbyr registeret på en CD-rom som kan kjøpes fra de lokale politistasjonene.

I New Jersey ble syv år gamle Megan Kanka voldtatt og drept av en nabo som tidligere hadde sonet to dommer for seksuelle overgrep. Hennes tragiske skjebne har gitt navn til en lov vedtatt i 1996. Megan's law påbyr at personer som er dømt for sexrelaterte forbrytelser skal registreres på livstid. Opplysningene skal oppdateres kontinuerlig, så personer ikke forsvinner ut av registeret hvis de skifter navn eller adresse. Persondataene skal være offentlig tilgjengelig.

Frykter ikke misbruk

South Carolina har lagt ut en søkbar database på Internett, der du kan lete etter sexdømte etter navn, by, kommune eller postnummer.

- Før visste ikke foreldre om de bodde vegg i vegg med en pedofil. Nå har vi gitt dem et verktøy til å finne ut hvem som kan tenkes å påføre barna skade, sier Hugh Munn for politiet i South Carolina.

Munn tror ikke det er fare for at enkeltindivider vil ta loven i egen hånd.

- Hvis noen begynner å forfølge de registrerte, vil vi selvsagt gripe inn, sier Munn.

Han kjenner ikke til at folk er blitt forfulgt som følge av å være registrert.

Ble banket opp

President Jerome Miller for organisasjonen National Center of Institutions and Alternatives i Virginia kartlegger tilfeller der personer er frosset ut av lokalsamfunn, får sparken eller får bank etter å ha blitt uthengt på nettet. Han kan også fortelle at feil personer er ført opp på hjemmesider som pedofile. En uskyldig ung mann fikk bank, og hunden hans ble halshugget etter at han ble feilaktig hengt ut på nettet.

- På 80-tallet begynte lokale sheriffer å dele ut brosjyrer med bilder av tidligere sexdømte. Nå har utviklingen løpt løpsk, sier Miller.

- Vi kan bevise at det ikke har noen effekt å offentliggjøre navn på sexforbrytere. Det minsker ikke deres trang til å begå nye forbrytelser, og det gjør det heller ikke enklere å beskytte seg, sier Miller.

Typisk amerikansk

Analytiker Jenny Gainsborough fra Sentencing Project i Washington betviler også nytteverdien av internettregistre.

- Vi marginaliserer mennesker som har en reell mulighet til å komme på rett kjøl. Samtidig bygger vi opp under en forestilling om at trusselen kommer utenfra. Det er trist å innrømme det, men det er typisk amerikansk, sier hun.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer