Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Amerikanske småbyer kjemper for å få Guantanamo-innsatte

Vil bedre økonomien og skape arbeidsplasser. «Gitmo»-fangene vil helst bli værende.

FREMDELES OPERATIV: Camp X-ray i Guantanamobukta på Cuba..  Foto: Scanpix/AP Photo/U.S. Navy, Shane T.McCoy)
FREMDELES OPERATIV: Camp X-ray i Guantanamobukta på Cuba.. Foto: Scanpix/AP Photo/U.S. Navy, Shane T.McCoy) Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||(Dagbladet): Den første uka etter Obama ble tatt i ed lovte presidenten at fangeleiren på Guantanamo skulle stenges innen ett år. Fristen går ut 22. januar og Obama har allerede innrømmet at den ikke blir overholdt.  

Den omstridte fangeleiren lever ikke opp til USAs menneskerettighets-standarder og det var derfor president Obama besluttet å stenge den, men fremdeles sitter 215 fanger innesperret og debatten om hva som skal gjøres med disse har i lang tid preget USAs politiske klima.  

«Bring them on»
Republikanere er sterkt i mot å la de innsatte fra fangeleiren få sone sine respektive dommer i amerikanske fengsler, de frykter rømningsforsøk og terroraksjoner fra de mange terrordømte fangene.  

«Bring them on» er beskjeden fra ordføreren i den lille byen Marion i Illinois. Ordfører Robert Butler ønsker å etablere nye arbeidsplasser i byen som sliter med arbeidsledighet, og han er ikke alene. Tallrike tettsteder og byer som har sett seg nødt til å stenge sine fengsler ønsker seg hardbarkede terrorsiktede ekstremister.  

En av kandidatene til å få «gitmo»-insatte er tettstedet Thomson, Illionois. Med sine 450 innbyggere håper det fraflytningstruede tettstedet på en ny vår for fengselet. I forrige uke besøkte føderale myndighetspersoner et tilnærmet tomt høysikkerhetsfengsel i Thomson.
 

Kan bety 3000 nye arbeidsplasser
Fengselet som ble ferdigstilt i 2001 med 1600 celler, kostet i overkant av 700 millioner kroner og det er ikke mange innsatte som har frekventert de mange cellene. Dersom Thomsons fengsel blir valgt kommer det med en oppgradering på kjøpet, og et nytt supermax-fengsel kan komme til å etablere 3000 nye arbeidsplasser.  

VIL HA TERRORISTER: Thomson, Illionois, håper på å fylle dette nesten tomme fengselet med Guantanamo-innsatte. Foto: SCANPIX/EPA/TANNEN MAURY
VIL HA TERRORISTER: Thomson, Illionois, håper på å fylle dette nesten tomme fengselet med Guantanamo-innsatte. Foto: SCANPIX/EPA/TANNEN MAURY Vis mer

- Vi lider her, vi lider hardt, sa en av tettstedets innbyggere ifølge The Daily Telegraph.  

Byen Standish i Michigan opplever nå arbeidsledighetstall som ikke har vært verre siden den store depresjonen på 30-tallet, og innbyggere og handelsstand aksjonerer nå for å bli en av mottakerne av Guantanamo-innsatte. Heller ikke her er frykten for terrorister særlig stor.  

- Jeg er en tidligere fangevokter og militærpoliti og jeg er sikker på at det ikke er et sikkerhetsspørsmål ved å ta i mot disse fangene, sa Michael Moran til The Daily Telegraph.  

Florence, Colorado, er allerede innehaver av USAs mest sikre supermax-fengsel og har allerede noen av USAs mest beryktede terrorister blant sine insatte. Med skobomberen Richard Reid, unabomberen Theodore Kacynski og flere dømte muslimske terrorister så har Florence plass til flere og har sagt seg villig til å ta i mot Guantamo-fanger.  

Supermax-fengselet har nok ikke kapasitet til mange, men sjansen er stor for at de verste av de verste, derav den selverklærte hjernen bak Twin Tower-terroristaksjonen Khalid Sheik Mohammed, kommer til å ende opp i Florence.  

SUPERMAX: Khalid Sheikh Mohammed er for tiden opptatt med rettssak i New York og kommer mest trolig til å havne i USAs strengeste og sikreste fengsel. (AP Photo/File)
SUPERMAX: Khalid Sheikh Mohammed er for tiden opptatt med rettssak i New York og kommer mest trolig til å havne i USAs strengeste og sikreste fengsel. (AP Photo/File) Vis mer

Vil helst bli værende der de er
Paradokset i debatten om hvor de Guatanamo-innsatte kommer til å havne ligger pussig nok hos hovedpersonene selv. De vil nemlig helst bli værende i leiren som gang på gang har blitt beskyldt for å brudd på menneskerettighetene, skriver The Daily Telegraph.  

- De vet at de ikke kommer til å få de samme privilegiene som de får her, sier Zak, en arabisk amerikansk kontaktperson for de muslimske fangene på Guantanamo.  

- Får de valget mellom å bli værende på Guantanamo eller å bli flyttet til et supermax-fengsel, så er det «nei, kan jeg bli på Gitmo». Her kan de være utendørs og lukte sjølufta.  

På et supermax-fengsel som i Florence kan innsatte til sammenligning vente seg 22,5 timer innendørs på en celle på knappe syv kvadratmeter, med et knøttlite vindu som bare viser himmelen.

Norge og utenriksminister Jonas Gahr Støre uttalte for øvrig i forrige måned at det ikke er aktuelt for Norge å ta i mot Guantanamo-innsatte på det nåværende tidspunkt.

KAN IKKE VENTE SEG FRISK LUFT: Gitmo-fangene kommer ikke til å få mye frisk luft skulle de bli overført til et supermax-fengsel i USA.    REUTERS/Deborah Gembara
KAN IKKE VENTE SEG FRISK LUFT: Gitmo-fangene kommer ikke til å få mye frisk luft skulle de bli overført til et supermax-fengsel i USA. REUTERS/Deborah Gembara Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media