Amerikanske snikskyttere jakter med «agn»

Amerikanske snikskyttere legger ut militært utstyr som «lokkemat» i Irak.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Amerikanske snikskytere jakter på antatte opprørere i Irak ved å legge ut militært utstyr som lokkemat.

Det kommer fram i hemmeligstemplede dokumenter som den amerikanske avisa Washington Post har fått tilgang til.

Den kontroversielle strategien går ut på at soldatene planter eksplosiver og ammunisjon, for så å vente på at noen skal plukke dem opp. Snikskyterne står klare og dreper dem som kommer for å ta med seg gjenstandene.

Bare en liten gruppe soldater skal ha kjent til den hemmelige taktikken som ble satt i verk i januar av det amerikanske forsvarets Army\'s Asymmetric Warfare Group.

Noen måneder etter at taktikken ble satt ut i praksis er tre snikskytere tiltalt for drap og for å ha plantet «agn» på likene for å rettferdiggjøre drapene.

Washington Post ble kjent med den hemmelige taktikken i forbindelse med den pågående rettssaken.

- Skyter dem som plukker det opp

De tre siktede soldatene tjenestegjorde under Kaptein Matthew P. Didier. Han har forklart følgende om taktikken under ed:

BRUKER AGN:  Amerikanske snikskytter lokker angivelige opprørere med agn, skriver amerikanske medier. Her sitter en snikskytter på post i Bagdad. Bildet er ikke tatt i forbindelse med saken. Foto:  AFP PHOTO
BRUKER AGN: Amerikanske snikskytter lokker angivelige opprørere med agn, skriver amerikanske medier. Her sitter en snikskytter på post i Bagdad. Bildet er ikke tatt i forbindelse med saken. Foto: AFP PHOTO Vis mer

- Å bruke agn ( «bating»), går ut på at vi legger ut et objekt som vi vet at de vil bruke. Intensjonen er å tilintetgjøre fienden. Vi legger ut en gjenstand og følger med. Hvis noen plukker det opp og forsøker å gå av gårde med det, ville vi angripe vedkommende. Slik jeg så det, var dette et tegn på at de ville bruke det mot amerikanske styrke, forklarte han under rettssaken.

Metoden skal være ansvarlig for dødsfallene til en rekke irakere som etterpå ble klassifisert som fiendtlig stridende, og brukt i statistikken for å vise hvor suksessfulle de amerikanske troppene var, skriver avisa The Independent.

- Svært problematisk

President ved National Institute of Military Justice, Eugene Fidell,  mener metoden er svært problematisk og må gås etter i sømmene.

- Hvis alle som plukket opp noe som kunne brukes som våpen er å regne som fiender, kan man like gjerne be alle irakere om å gå rundt med en blink på ryggen, sier han til Washington Post.

Den amerikanske hæren ville i går ikke kommentere eksistensen av en slik taktikk.

- For å hindre at fienden får kjenskap til taktikken vår, metodene våre og treningen vår, kommenterer vi ikke hvordan vi angriper fiendtlig stridende, sier Paul Boyce, en talsmann for hæren til nyhetsbyrået AP. 

Han sier imidlertid at det ikke finnes noe hemmelig program som tillater drap på sivile irakere eller å plassere ut våpen for å få drapene til å se ut som de er lovlige, som de tre snikskyterne er anklaget for.

Amerikanske snikskyttere jakter med  «agn»

Puttet ledning i lomma på lik

To av de siktede, Jorge Sandoval og Michael Hensley, blir beskyldt for å ha puttet en ledningsspole, som ofte brukes til å detonerer bomber, i lomma til en irakisk mann Sandoval hadde skutt 27. april på Hensleys ordre.

Mannen hadde kuttet gress med en rusten sigd da han ble skutt, ifølge rettsdokumentene. 

Den tredje, Evan Vela, skal ha skutt en mann to ganger i hodet etter at han var tatt til fange, også han på Hensleys ordre.

De to fortalte etterforskerne at mannen hadde en AK-47 på seg, og derfor utgjorde en fare. Men de andre soldatene i troppen har forklart at denne var plantet på offeret etter at han var skutt.

Hensley er også siktet for å ha drept en tredje iraker.

Ikke en del av programmet

Ifølge Washington post er ikke de tre snikskyterne på tilltalebenken en del av det hemmelige programmet. De skal ha kjent til deler av programmet, men ikke vært brifet om det.

Forsvarsadvokatene argumenterer imidlertid for at det har kan ha påvirket dem ved å gjøre grensene for lov og rett utydelige i en vanskelig krigssituasjon.

Velas far, Curtis Carnahan, synes de tre blir utsatt for grov utrettferdighet.

- Jeg synes ikke du kan rettsforfølge soldatene våre for kigshandlinger og true dem med årevis med fengsel når dette programmet  helt klart var satt igang høyere opp i systemet. Alle disse menneskene som sa ”gå og bruk dette utstyret” ble bare borte, som om de aldri iverksatte det, uttaler han til Washington Post.

PÅ PATRULJE: En amerikansk snikskytter sitter i døren til et helikopter på patrulje over Bagdad. Hvor mange så kalte «fientlig stridende» som blir drept brukes for å vise suksessen til de amerikanske styrkene, skriver avisa The Independent.