Amerikanske soldater: - Drev troféjakt på sivile afghanere

Drepte sivile - tok fingre og hodeskalle som suvenir.

STØTTES AV FAMILIEN: Drapssiktede Adam Winfield, med moren Emma og far Christopher. Foto: AP/Courtesy Winfield Family/Scanpix
STØTTES AV FAMILIEN: Drapssiktede Adam Winfield, med moren Emma og far Christopher. Foto: AP/Courtesy Winfield Family/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| (Dagbladet): Det hele skal ha startet da sersjant Calvin Gibbs (25) ankom inden amerikanske Lewis McChord-basen i Kandahar-provinsen i Afghanistan i november i fjor.

Gibbs skal sammen med medsoldaten Jeremy Morlock (22) ha lagt fundamentet for det som etterforskere nå betegner som et drapslag, som begikk flere drap på sivile - og tok ofrenes fingre som suvenir.

Totalt skal tolv amerikanske soldater være involvert i de morbide syslene. De tolv er siktet for i alt 76 kriminelle handlinger.

Fem av dem, som i tillegg til Gibbs og Morlock navngis i amerikansk presse som Michael Wagnon, Andrew Holmes og Adam Winfield, skal ha vært delaktige i selve drapshandlingene.

Ytterligere sju skal ifølge The Olympian ha visst om overgrepene som ble begått, men unnlatt å melde fra om grusomhetene sivile afghanere ble utsatt for.

Ruset Totalt skal tre sivile være drept, ifølge the Guardian nærmest som under en troféjakt på mennesker. De tre ble enten sprengt med granater eller skutt med våpen tilhørende det amerikanske forsvaret.

Ved ett av drapene skal Gibbs ha plassert et Kalasjnikov-gevær ved siden av offeret, for å få det til å se ut som den amerikanske infanteristen handlet i selvforsvar.

Men det var, ifølge etterforskerne, aldri tilfelle. Og etter drapene kuttet soldatene av en eller flere av ofrenes fingre,og i ett tilfelle en hodeskalle, og tok dem som trofé.

Én av soldatene er siktet for å ha knivstukket et lik, mens tre medsoldater anklages for å ha tatt bilde av døde afghanske kropper. Anklagene kommer etter at Gibbs tidligere, ifølge saksdokumenter, skal ha skrytt av «alt han slapp unna med i Irak».

I FELT: Adam Winfield i Afghanistan. Foto: AP//Courtesy Winfield family/Scanpix
I FELT: Adam Winfield i Afghanistan. Foto: AP//Courtesy Winfield family/Scanpix Vis mer

Drapslaget skal ofte ha ruset seg på hasj - hasj de gjerne stjal fra sivilbefolkningen.

Tilsto Jeremy Morlock har tilstått å ha vært med i drapslaget, og langt på vei innrømmet de grusomme handlingene. Men ifølge hans advokat Michael Waddington var Morlock ruset også da han kom med tilståelsen.

- Vi mener at tilståelsen var usammenhengende, og at årsaken til dette var at han hadde tatt en dopcocktail som aldri skulle vært lagt, sier forsvareren til Seattle Times.

Det fem mann sterke angivelige drapslaget ble arrestert i juni, de andre sju i forrige måned. I slutten av september skal saken opp for en storjury, som avgjør sakens, og de 12 siktedes, videre framtid.

De afghanske ofrenes skjebne er beseglet for lengst.

Avsløringene utgjør den største, amerikanske krigsforbrytelsesetterforskningen. Tallene varierer, men totalt anslås det at et sted mellom 5791 og 9060 sivile afghanere har mistet livet som direkte følge av amerikanskledede, offensive operasjoner.

STRIDSSONE: Amerikanske soldater i Kandahar-provinsen, der overgrepene skal ha skjedd. Foto: AFP/Scanpix
STRIDSSONE: Amerikanske soldater i Kandahar-provinsen, der overgrepene skal ha skjedd. Foto: AFP/Scanpix Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer