Amerikanske soldater bak overgrep

Nå sender Norge soldater til samme styrke.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den amerikanske styrken som Norge skal bidra med soldater til i Afghanistan, anklages for systematiske overgrep mot sivile og brudd på folkeretten.

Amnesty International viser til «et mønster av menneskerettsbrudd» knyttet til operasjon Enduring Freedom i Afghanistan og konstaterer at overgrepene er autorisert av den amerikanske forsvarsledelsen.

Da det ble kjent at den norske regjeringen hadde sagt ja til USAs forespørsel om å bidra med spesialstyrker til operasjonen, tok de derfor straks affære.

Amnesty ba «innstendig» Stortingets utenrikskomité om å gå imot regjeringens beslutning hvis ikke USA ga klare garantier om å respektere folkeretten.

Er kritisk

- Amnesty International Norge er kritisk til at Norge skal sende soldater til Afghanistan under amerikansk ledelse. Bakgrunnen for dette er dokumentasjonen om amerikanernes fangebehandling og manglende respekt for Genèvekonvensjonene og internasjonal rettsorden, het det i Amnestys brev til utenrikskomiteen i midten av februar

Noe svar fikk de ikke, og dagen etter vedtok den utvidede utenrikskomiteen å støtte regjeringens beslutning.

Amnestys fungerende generalsekretær John Peder Egenæs mener det er all grunn til å stille spørsmål ved forsikringene om at norske soldater ikke kan bli delaktige i overgrep i Afghanistan.

Foto: SCANPIX
Foto: SCANPIX Vis mer

- Lukker øynene

- Alle lukker øynene for dette. Fra forsvarshold hevdes det at norske styrker ikke tar fanger, men hensikten med hele operasjon Enduring Freedom er jo å ta til fange, eller kanskje også å drepe Taliban- og al Qaida-personer. Hvorfor skulle de ellers være der, sier Egenæs til NTB.

- I det øyeblikk norske styrker bidrar til å ta fanger, og disse ender i amerikansk fangenskap på Bagram-basen i Afghanistan, på Guantanamo-basen på Cuba eller i verste fall bare forsvinner, slik flere viktige fanger har gjort, så bryter Norge folkeretten, sier Egenæs.

- Rent juridisk er det en viss forskjell på selv å ta fanger, og å delta i en operasjon der fanger blir tatt, men norske politikere burde være mer opptatt av de politiske og moralske aspektene ved dette, mener han.

Folkerettslig ansvar

- Det kan også følge et folkerettslig ansvar om å trekke seg ut av en koalisjon, dersom man er kjent med at koalisjonspartnerne bryter folkeretten, man har gjort dem oppmerksom på dette og det ikke skjer noen endring, mener Egenæs.

Norge har flere ganger påtalt USAs brudd på folkeretten i forbindelse med behandlingen av fanger fra Afghanistan og Irak.

- Vi mottar fortsatt rapporter om at amerikanske styrker mishandler og torturere fanger, så norske myndigheter beveger seg i beste fall i en gråsone når de blir med i disse operasjonene, sier Amnestys fungerende generalsekretær.

Dør i fangenskap

Menneskerettsorganisasjonen Human Rights Watch deler Amnestys kritikk av de amerikanske styrkene i Afghanistan.

- De amerikanske styrkene og deres allierte fengsler fortsatt sivile helt vilkårlig, bruker overdreven makt under arrestasjonene av ikke-stridende og mishandler fanger, påpeker de.

Minst seks fanger har mistet livet i amerikansk fangenskap i landet, og viljen til å straffeforfølge de skyldige, er liten, konstaterer Human Rights Watch.

Menneskerettsorganisasjonen anklager styrken som Norge nå skal delta i for «generell mangel på respekt for folkeretten», og påpeker at jakten på antatte Taliban-opprørere har ført til full krigstilstand i flere områder av Afghanistan.

- Hundrevis av afghanske sivile ble drept under disse operasjonene i 2004, slår Human Rights Watch fast.

- Ikke nok

Den Norske Helsingforskomité er også dypt bekymret, og mener at det ikke er nok med muntlige forsikringer fra forsvarsledelsen og amerikansk hold.

- Forsikringer om at norske soldater ikke begår overgrep, er ikke nok. Det er ille nok at norske soldater er med i en operasjon der andre soldater begår overgrep, sier assisterende generalsekretær Gunnar M. Karlsen til NTB.

Han er ikke i tvil om at den amerikanskledede styrken begår brudd på menneskerettighetene og folkeretten i Afghanistan.

- Norske styrker burde ikke ha deltatt i denne operasjonen. Vi bør rett og slett ikke være med i operasjoner der man ikke har tilstrekkelig grad av sikring mot at noen begår slike overgrep, sier Karlsen.

(NTB)