Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Amerikanske soldater bakbandt personale på svensk sykehus

Sparket ned dører i brutal razzia i Afghanistan.

BEFALTE PERSONALET Å RAPPORTERE TIL AMERIKANERNE: Bistandssjef for SAK, Anders Fänge, mener amerikanske soldater kan ha gjort et av de svenskdrevne sykehuset til terrormål etter at de stormet sykehuset onsdag. Kart: GOOGLEMAPS
BEFALTE PERSONALET Å RAPPORTERE TIL AMERIKANERNE: Bistandssjef for SAK, Anders Fänge, mener amerikanske soldater kan ha gjort et av de svenskdrevne sykehuset til terrormål etter at de stormet sykehuset onsdag. Kart: GOOGLEMAPS Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Amerikanske soldater skal på brutalt vis ha ransaket et svenskdrevet sykehus i Afghanistan.

Sykehuset ligger i Shaniz i provinsen Wardak og blir drevet av Svenska Afghanistankommittén (SAK).

- Ved åttetiden onsdag kom en amerikansk militærkolonne til sykehuset, sier bistandssjef for SAK Anders Fänge til Dagbladet.no.

- De bakbandt fire ansatte og to slektninger av pasienter. Deretter marsjerte de inn på sykehuset og gjennomsøkte det.

Sparket inn dører

Fänge forteller at soldatene tok seg inn på både den mannlige og kvinnelige avdelingen ved sykehuset, som har rundt 30 sengeplasser.

- Dørene var låste og soldatene ventet ikke på nøkler, de bare sparket inn dørene. Den ene var til et rom for underernærte barn, og den andre til et rom hvor man undersøker gravide kvinner, sier Fänge.

Ifølge Fänge var soldatene på jakt etter talibanmedlemmer som de trodde fikk behandling på sykehuset. De fant ingen.


- Både personalet og pasientene ble svært bekymret og opprørte. Personalet har gitt beskjed om at dersom slikt skjer igjen vil de slutte i jobbene sine, sier Fänge.

-Uakseptabel oppførsel

Soldatene forlot sykehuset ved midnatt. De oppførte seg bryskt og uhøflig, og gav personalet ved sykehuset beskjed om å si ifra umiddelbart dersom talibansoldater ble lagt inn ved sykehuset.

- Slik oppførsel er uakseptabel. Det er i strid med internasjonale avtaler og en trussel mot vår virksomhet og personalets sikkerhet, sier Fänge.

- Dersom det spres blant taliban at personalet ved sykehuset rapporterer til amerikanske soldater, blir sykehuset et angrepsmål. Det er utrolig farlig når amerikanerne oppfører seg slik, og det vet de.

SAK har ikke til hensikt å gjøre som soldatene sier.

- Våre sykehus tar hånd om alle sårede og syke, uansett hvilken folkegruppe de tilhører og uavhengig av om de er opprørere, soldater eller sivile, sier Fänge.

USAs militære hevder ifølge Fänge at soldatene spurte om lov til å gå inn på sykehuset, og at de oppførte seg høflig og respektfullt.

I KABUL: Svenske Anders Fänge er bistandssjef for SAK i Afghanistan. Foto: SCANPIX
I KABUL: Svenske Anders Fänge er bistandssjef for SAK i Afghanistan. Foto: SCANPIX Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling