Amerikanske soldater ble opplært til at voldtekt er et «kulturelt» tema

Soldater hevder de ble bedt om å ignorere seksuelle overgrep mot gutter begått av afghanske allierte.

AVVISER: Den amerikanske øverstkommanderende for Afghanistan, general John Campbell (t.v.) avviser anklagene om at amerikanske soldater ble bedt om å ignorere seksuelle overgrep mot barn begått av allierte, afghanske militssoldater. Foto: REUTERS/Mohammad Ismail
AVVISER: Den amerikanske øverstkommanderende for Afghanistan, general John Campbell (t.v.) avviser anklagene om at amerikanske soldater ble bedt om å ignorere seksuelle overgrep mot barn begått av allierte, afghanske militssoldater. Foto: REUTERS/Mohammad Ismail Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

NEW YORK (Dagbladet): Omfattende seksuelle overgrep mot barn har lenge vært et problem i Afghanistan - særlig blant mektige, væpnete kommandanter på landsbygda, skriver New York Times.  Praksisen kalles «bacha bazi», og betyr direkte oversatt «guttelek». Ifølge intervjuer og rettsdokumenter er amerikanske soldater blitt instruert til ikke å gripe inn, selv i tilfeller når afghanske allierte har misbrukt gutter inne på militære baser, skriver avisa.

- Gjorde verre ting Amerikanske styrker har rekruttert afghanske militser til å holde kontroll over områder mot Taliban, og en rekke soldater skal i økende grad ha blitt opprørt over at USA ikke stanset pedofile, men i stedet væpnet og plasserte disse militslederne i mektige posisjoner.

- Grunnen til at vi var der, er fordi vi hørte om de forferdelige tingene Taliban gjorde mot folk, og hvordan de brøt menneskerettighetene. Men vi ga makt til folk som gjorde verre ting enn det Taliban gjorde, sa en del av landsbyens eldre til meg, forteller Dan Quinn til New York Times.

Han er en tidligere kaptein for spesialstyrkene, som banket opp en amerikanskstøttet militsleder for å ha holdt en gutt lenket til senga si som en sexslave.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.