Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Amerikanske soldater ble opplært til at voldtekt er et «kulturelt» tema

Soldater hevder de ble bedt om å ignorere seksuelle overgrep mot gutter begått av afghanske allierte.

AVVISER: Den amerikanske øverstkommanderende for Afghanistan, general John Campbell (t.v.) avviser anklagene om at amerikanske soldater ble bedt om å ignorere seksuelle overgrep mot barn begått av allierte, afghanske militssoldater. Foto: REUTERS/Mohammad Ismail
AVVISER: Den amerikanske øverstkommanderende for Afghanistan, general John Campbell (t.v.) avviser anklagene om at amerikanske soldater ble bedt om å ignorere seksuelle overgrep mot barn begått av allierte, afghanske militssoldater. Foto: REUTERS/Mohammad Ismail Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NEW YORK (Dagbladet): Omfattende seksuelle overgrep mot barn har lenge vært et problem i Afghanistan - særlig blant mektige, væpnete kommandanter på landsbygda, skriver New York Times.
 
Praksisen kalles «bacha bazi», og betyr direkte oversatt «guttelek». Ifølge intervjuer og rettsdokumenter er amerikanske soldater blitt instruert til ikke å gripe inn, selv i tilfeller når afghanske allierte har misbrukt gutter inne på militære baser, skriver avisa.

- Gjorde verre ting Amerikanske styrker har rekruttert afghanske militser til å holde kontroll over områder mot Taliban, og en rekke soldater skal i økende grad ha blitt opprørt over at USA ikke stanset pedofile, men i stedet væpnet og plasserte disse militslederne i mektige posisjoner.

- Grunnen til at vi var der, er fordi vi hørte om de forferdelige tingene Taliban gjorde mot folk, og hvordan de brøt menneskerettighetene. Men vi ga makt til folk som gjorde verre ting enn det Taliban gjorde, sa en del av landsbyens eldre til meg, forteller Dan Quinn til New York Times.

Han er en tidligere kaptein for spesialstyrkene, som banket opp en amerikanskstøttet militsleder for å ha holdt en gutt lenket til senga si som en sexslave.

«Kulturelt» tema Nå har også Dailybeast avslørt at soldater i United States Marine Corps får en grundig innføring i det amerikanske militærets egne regler for seksuelle overgrep, men at de samtidig ikke får noen spesiell veiledning om hvordan de skal opptre dersom de blir vitne til voldtekt og seksuelle overgrep fra lokalbefolkningen i et annet land.

I en 45 minutter lang instruksjonsvideo som blir vist til soldatene i Marine Corps før de blir sendt til oppdrag i utlandet, blir det forklart at lover og normer for seksuelle relasjoner varierer fra land til land, og at spesielt i Afghanistan er seksuelle overgrep et «kulturelt» tema og ikke bare et juridisk spørsmål.

Veldig mange amerikanske soldater som har tjenestegjort i Aghanistan forteller om omfattende seksuelt misbruk av barn. Men den typen overgrep blir ikke rettslig forfulgt som i USA, går det tydelig fram av instruksjonsvideoen.

- I Aghanistan kan ofre bli fengslet for utroskap, homofili og andre lovbrudd selv om de var ofre for seksuelle overgrep. Det samme gjelder i Irak og Saudi-Arabia, heter det i instruksjonsmaterialet.

Avviser Alle anklagene om at seksuelle overgrep blir bevisst ignorert, har tvunget USAs øverste general for Afghanistan, John Campbell til å kommentere saken. Han avviser det hele i sterke ordelag.

- Jeg har personlig vært på flere tjenesteturer i Afghanistan og jeg er absolutt overbevist om at det aldri har eksistert noen slik «teaterpraksis» her, og det har definitivt ikke eksistert gjennom min tid som øverstkommanderende, sier han i en uttalelse, ifølge Washington Post.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media