OPPTØYER: Det meldes om at store folkemengder har samlet seg for å protestere mot den angivelige koranbrenningen, utenfor flybasen Bagram (bildet, nord for Kabul. Basen skal blant annet ha blitt angrepet med bensinbomber. AFP PHOTO / SHAH Marai
OPPTØYER: Det meldes om at store folkemengder har samlet seg for å protestere mot den angivelige koranbrenningen, utenfor flybasen Bagram (bildet, nord for Kabul. Basen skal blant annet ha blitt angrepet med bensinbomber. AFP PHOTO / SHAH MaraiVis mer

- Amerikanske soldater brente koranen

Det amerikanske forsvaret har startet etterforskning etter at amerikanske tropper skal ha brent flere koraner i Afganistan.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

General John Allen, leder for de vestlige styrkene i Afghanistan, har satt i gang etterforskning etter at amerikanske soldater skal ha brent muslimenes hellige bok i Afghanistan.

- Da vi fikk vite om dette, tok vi affære umiddelbart og stanset det, sier Allen.

- Det gjenværende materialet vil bli tatt hånd om av de egnede religiøse autoritetene.

Ifølge den offisielle uttalelsen dreier det seg etter alt å dømme om at troppene ved Bagram-flybasen skulle kvitte seg med en større mengde religiøst materiale, blant annet flere koraner.

- Disse er blitt destruert på en uegnet måte. Jeg kan forsikre, og love dere, at dette ikke var meningen, sier Allen i uttalelsen.

Hendelsen skal allerede ha satt sinnene i kok utenfor Amerikanernes hovedbase i Afghanistan, melder Sky News.

Tusenvis av protesterende Afghanere skal ha samlet seg utenfor flybasen i Bagram. Det meldes om at de har kastet bensinbomber. Et inngangsparti skal ha tatt fyr.

- Jeg vil be om unnskyldning til presidenten i Afghanistan, den afghanske regjeringen og, viktigst av alt, til folket i Afghanistan, sier Allen.

I april i fjor ble åtte FN-ansatte drept etter at en rasende mobb stormet et FN-kontor i Mazar i Sharif, nord i Afghanistan. Blant de drepte var den norske offiseren Siri Skare (52).

Foranledningen for opptøyene var at pastor Wayne Sapp arrangerte en koranbrenning i Florida, USA.

Urolighetene spredde seg, og det ble senere meldt om at mer enn 100 personer ble drept under opptøyer i Kandahar.