Amerikanske soldater brente Taliban-lik

Full etterforskning i Afghanistan.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Det amerikanske forsvaret har iverksatt full etterforskning etter en reportasje på australsk TV som viser amerikanske soldater som brenner likene av to Taliban-krigere, skriver BBC News.

Å brenne lik er i strid med islamsk og afghansk tradisjon.

Soldatene bruker deretter handlingen til å håne innbyggerne i en landsby i nærheten.

Reportasjen er filmet i og ved landsbyen Gonbaz utenfor Kandahar av den australske fotojournalisten Stephen Dupont, som reiser sammen med en amerikansk militær enhet. Kandahar er regnet som Talibans kjerneområde.

Vendt mot Mekka

Innslaget, som ble sendt på det australske programmet "Dateline" torsdag kveld, viser en gruppe soldater som står på et fjellplatå og ser på to brennende lik som har armer og bein utstrakt. I tillegg er likene lagt slik at de vender mot vest, mot Mekka.

Islamsk tradisjon sier at de døde skal vaskes, bes for, svøpes i hvitt tøy og begraves innen 24 timer.

Hendelsen er trolig i strid med Genèvekonvensjonene. Konvensjonen om behandling av levninger etter fiender sier at "de døde skal gravlegges på en ærbødig måte, om mulig i samsvar med ritene innen den religionen de tilhørte".

FRYKTER OPPTØYER: Amerikanske militære myndigheter frykter opptøyer etter avsløringene. Foto: Athar Hussain/Scanpix
FRYKTER OPPTØYER: Amerikanske militære myndigheter frykter opptøyer etter avsløringene. Foto: Athar Hussain/Scanpix Vis mer

Konvensjonen sier videre at likene ikke skal kremeres, "unntatt av hygieneårsaker eller av årsaker basert på den dødes religion".

Propaganda

Soldatene som brente likene, uttalte til Dupont at de ble brent av hygieneårsaker.

"Vi har fått beskjed om å brenne likene; likene har vært her i 24 timer, og de har begynt å stinke, så dette er hva vi må gjøre," sa soldatene til Dupont. 

Men Dupont forteller i programmet at en annen gruppe soldater, fra en enhet for psykologisk krigføring, med overlegg brukte de brente likene som et propagandaverktøy.

Etter likbrenningen leste soldater fra enheten opp hånende beskjeder over et høyttaleranlegg utenfor en nærliggende landsby, ifølge Dupont.

"Taliban, dere er alle feige hunder. Dere lot krigerne deres bli lagt ned vendt mot vest og brent. Dere er alle for redde til å komme ned og hente likene deres. Dette bare beviser at dere er de jenteguttene vi alltid har visst dere var," lød en beskjed.

- De ville med overlegg framprovosere så mye sinne at Taliban angrep dem, sier Dupont.

- De vil at Taliban skal angripe. De klarer ikke å finne dem ellers.

Fordømmer  

Amerikanske militære myndigheter fordømmer handlingene og sier de vil bli "aggressivt etterforsket".

- Denne angivelige handlingen strider mot våre felles verdier og er imot vår strategi, uttaler generalmajor Jason Kamiya ifølge BBC News.

Dette er virkelig dårlige nyheter for det amerikanske forsvaret. Anklager om håning av islam fra amerikanske styrker har skapt reaksjoner og opptøyer i den islamske verden tidligere.

I mai rapporterte Newsweek at vakter på Guantánamo-basen skylte et eksemplar av Koranen ned i do, noe som framprovoserte betydelige opptøyer verden over. Artikkelen ble senere trukket tilbake på grunn av manglende kildebelegg.

I tillegg sliter det amerikanske forsvaret fortsatt med troverdigheten i den islamske verden etter fangeskandalen i Abu Ghraib-fengselet i Irak.

Minst tre afghanere har dødd i amerikansk fangenskap siden 2002, ifølge den kinesiske avisa Xinhua.

LAGET REPORTASJE: Fotojournalist Stephen Dupont.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer