Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Amerikanske soldater drepte ubevæpnede sivile

Tre bankansatte irakere ble skutt og drept på vei til jobb.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no) : De tre irakerne ble drept 25. juni da de kjørte i en bil som kom mot de amerikanske soldatene.

I utgangspunktet hevdet representanter for det amerikanske militæret at minst en av de tre irakerne begynte å skyte på soldatene, de hevdet dessuten at et våpen var blitt funnet i bilen og at det var kulehull i soldatenes biler.

Ifølge en uttalelse fra militæret har etterforskere nå slått fast at soldatene skjøt og drepte tre lovlydige irakere og at ingen våpen ble funnet i bilden til de døde.

De har dessuten funnet kulehull i bare en av bilene, og at dette ene kulehullet ikke stammer fra hendelsen 25. juni, sier talsmann Lt. Steve Stover.

Etterforskerne har likevel konkludert med at «hverken soldatene eller de sivile som var involvert har skyld i hendelsen» skriver New York Times. Soldatene skal ha skutt advarselsskudd i luften for å få bilen til å snu, det samme gjorde de med minst to andre biler også.

Skyteepisoden skjedde 25. juni i et sivilt område ved Bagdad internasjonale flyplass. Ifølge en uttalelse fra det amerikanske militæret oppfattet de amerikanske soldatene bilen som nærmet seg i rask fart som en trussel og valgte å skyte da sjåføren ikke reagerte på soldatenes advarsler. 

Soldatene hadde derimot kjørt feil og skulle ikke vært på veien mot flyplassen.

Etterforskningen viser at bilen til irakerne nettopp hadde kjørt igjennom en militær post hvor den hadde blitt undersøkt for våpen.

VAKT: En amerikansk soldat står vakt mens en irakisk soldat snakker med irakere på flyttefot. Personene på bildet har ingenting med saken å gjøre. Foto: Ali Yussef, AFP/SCANPIX
VAKT: En amerikansk soldat står vakt mens en irakisk soldat snakker med irakere på flyttefot. Personene på bildet har ingenting med saken å gjøre. Foto: Ali Yussef, AFP/SCANPIX Vis mer

De tre, en mann og to kvinner, var alle tre ansatt i en bank og på veg til jobb da de ble skutt av de amerikanske soldatene. Ifølge Mohammed Hafez, sønnen til den drepte mannen, har familiene mottatt en unnskyldning og fått tilbud om 1.000 dollar. Hans familie takket nei. De ønsker at soldatene skal stilles for retten.

Lt. Stover innrømmer å ha møtt familiene men ikke å ha tilbudt dem penger, skriver CNN.

image: Amerikanske soldater drepte ubevæpnede sivile

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!