Amerikanske soldater får immunitet i Irak

Irak har lovet USA at amerikanske soldater som blir sendt til landet, skal få immunitet mot straffeforfølgelse i irakiske domstoler.

FRIVILLIGE: Frivillige har meldt seg til tjeneste for den irakiske hæren mot sunnimuslimske ekstremister. USA har besluttet å sende opp til 300 amerikanske soldater for å bistå. Foto: REUTERS/Stringer
FRIVILLIGE: Frivillige har meldt seg til tjeneste for den irakiske hæren mot sunnimuslimske ekstremister. USA har besluttet å sende opp til 300 amerikanske soldater for å bistå. Foto: REUTERS/Stringer Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

President Barack Obama har besluttet å sende opp til 300 spesialsoldater til Irak for å bistå regjeringen til statsminister Nuri al-Maliki med å stå imot de militante ISIL-styrkenes frammarsj i Nord-Irak.

Det hvite hus opplyste mandag at garantien om immunitet var sendt i en formell diplomatisk note fra den irakiske regjeringen til Washington. Dermed er en vesentlig hindring for å sende hjelp ryddet av veien.

Fordi Iraks nasjonalforsamling nektet å gi USA en slik immunitet, unnlot USA å la en mindre styrke på et par tusen mann bli igjen for å støtte og lære opp irakiske styrker da USA trakk seg ut av Irak av i 2011.

Pentagon håper at spesialstyrkene som skal sendes, kan bidra til å få oversikt over den uklare situasjonen i landet etter at ISIL inntok Mosul, Tikrit og andre byer.

Blant annet ønsker USA å finne ut hva slags våpen og utstyr som falt i jihadistenes hender da den irakiske hæren tok beina på nakken og rømte.

Foreløpig er det ingenting som tyder på at de fikk tak i sofistikerte amerikansk-produserte våpen, men de har kunnet skaffe seg håndvåpen og trolig pansrede kjøretøyer, ifølge oberst Steve Warren, talsmann for Pentagon.

(NTB)


Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer