FRIVILLIGE: Frivillige har meldt seg til tjeneste for den irakiske hæren mot sunnimuslimske ekstremister. USA har besluttet å sende opp til 300 amerikanske soldater for å bistå. Foto: REUTERS/Stringer
FRIVILLIGE: Frivillige har meldt seg til tjeneste for den irakiske hæren mot sunnimuslimske ekstremister. USA har besluttet å sende opp til 300 amerikanske soldater for å bistå. Foto: REUTERS/StringerVis mer

Amerikanske soldater får immunitet i Irak

Irak har lovet USA at amerikanske soldater som blir sendt til landet, skal få immunitet mot straffeforfølgelse i irakiske domstoler.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

President Barack Obama har besluttet å sende opp til 300 spesialsoldater til Irak for å bistå regjeringen til statsminister Nuri al-Maliki med å stå imot de militante ISIL-styrkenes frammarsj i Nord-Irak.

Det hvite hus opplyste mandag at garantien om immunitet var sendt i en formell diplomatisk note fra den irakiske regjeringen til Washington. Dermed er en vesentlig hindring for å sende hjelp ryddet av veien.

Fordi Iraks nasjonalforsamling nektet å gi USA en slik immunitet, unnlot USA å la en mindre styrke på et par tusen mann bli igjen for å støtte og lære opp irakiske styrker da USA trakk seg ut av Irak av i 2011.

Pentagon håper at spesialstyrkene som skal sendes, kan bidra til å få oversikt over den uklare situasjonen i landet etter at ISIL inntok Mosul, Tikrit og andre byer.

Blant annet ønsker USA å finne ut hva slags våpen og utstyr som falt i jihadistenes hender da den irakiske hæren tok beina på nakken og rømte.

Foreløpig er det ingenting som tyder på at de fikk tak i sofistikerte amerikansk-produserte våpen, men de har kunnet skaffe seg håndvåpen og trolig pansrede kjøretøyer, ifølge oberst Steve Warren, talsmann for Pentagon.

(NTB)