Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Amerikanske soldater i Afghanistan sliter med moralen

Svært få mener moralen er høy.

SYNKENDE MORAL: Det er synkende moral blant de amerikanske soldatene i Afghanistan, viser en fersk undersøkelse. Foto. REUTERS/SCANPIX
SYNKENDE MORAL: Det er synkende moral blant de amerikanske soldatene i Afghanistan, viser en fersk undersøkelse. Foto. REUTERS/SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||

Det er synkende moral blant de amerikanske styrkene i Afghanistan, og mange soldater sliter tungt, viser ferske undersøkelser.

Bare 5,7 prosent av de amerikanske soldatene i landet mener nå at moralen er høy eller svært høy i militærenheten de tilhører, mot 10,2 prosent i 2007.

21,4 prosent av soldatene som tjenestegjør i landet forteller at de sliter med depresjon, angst og posttraumatisk stress, mens andelen i 2005 var på 10,4 prosent.

Jo flere ganger soldatene har vært i Afghanistan, til lavere blir moralen og til større blir helseproblemene, viser undersøkelsene som er utført av det amerikanske forsvaret.

Blant dem som har har vært i Afghanistan tre eller flere ganger, opplever over 30 prosent samtidig ekteskapsproblemer hjemme, viser statistikken.

Mindre i Irak

Hos amerikanske soldater i Irak, der USA er i ferd med å trekke seg ut, er moralen derimot stigende og helseproblemene mindre.

13,3 prosent av soldatene i Irak sliter med depresjon, angst og posttraumatisk stress, mot 18,8 prosent i 2007 og 22 prosent i 2006.

Antallet selvmord synker også blant de amerikanske soldatene i Irak, mens det øker i Afghanistan.

Flere sårede

Antallet amerikanske soldater som blir såret i kamp øker også kraftig i Afghanistan, viser statistikk fra Pentagon.

Minst 1.800 soldater er såret i Afghanistan hittil i år, 1.000 bare de siste tre månedene. Antallet sårede i oktober var fire ganger så høyt som i samme måned i fjor.

Mange av soldatene blir alvorlig såret av kraftige veibomber, granatsplinter og snikskyttere, og de får skader for livet. Andelen soldater som får psykiske problemer etter endt tjeneste er også økende.

Psykiske problemer

Over 70.000 amerikanske soldater har fått påvist traumatisk hjerneskade siden 2007, over 20.000 bare i år, ifølge Defense and Veterans Brain Injury Center i USA.

For de fleste av dem er symptomene lettere, men mange sliter likevel med hodepine, hukommelsessvikt og konsentrasjonsvansker.

År med terapi venter de med størst problemer, mens mange tier om sine problemer. Disse sliter ofte med å gjenoppta sitt gamle liv og opplever havarerte ekteskap, viser statistikken.

(NTB)

KREVENDE: Krigen i Afghanistan blir stadig mer krevende for de amerikanske styrkene i landet, og mange soldater sliter med depresjon, angst og posttraumatisk stress. Foto: REUTERS/SCANPIX
KREVENDE: Krigen i Afghanistan blir stadig mer krevende for de amerikanske styrkene i landet, og mange soldater sliter med depresjon, angst og posttraumatisk stress. Foto: REUTERS/SCANPIX Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media