Amerikanske soldater inn fra nord

Amerikanske soldater krysset grensa mellom Tyrkia og Irak for 24 timer siden. Styrkene er i de kurdiske områdene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Siden fredag har det blitt spekulert i om amerikanske soldater har tatt seg inn over grensa til Irak fra Tyrkia. Den tyrksike nasjonalforsamlingen har gitt tillatelse til at amerikanerne kan bruke tyrkisk

luftrom, men har til gjengjeld krevd å få lov til å gå inn i de kurdiske områdene med tyrkiske soldater. Dét har amerikanerne sagt nei til, og det er spekulert i at amerikanske styrker vil forlate Tyrkia. Militært utstyr blir i dag pakket for å flyttes til sørfronten.

Bekrefter nærvær

Men nå bekrefter oberst Keith Lawless i marineinfanteriet at amerikanske soldater har befunnet seg nord i Irak i 24 timer allerede, skriver AP. Bekreftelsen kom på en pressekonferanse i den kurdiske byen Salahuddin.

Lawless vil ikke si hvor mange mann som er inne i de kurdisk-kontrollerte områdene eller hva slags styrker det dreier seg om. Han vil heller ikke si noe om hvordan amerikanerne har kommet inn i Irak. På spørsmål om soldatene ble fløyet inn, svarte han at reporterne 'ikke skulle anta' at de ble fløyet inn. Han antyder dermed at tyrkerne har gitt troppene tillatelse til å krysse grensa.

Tyrkerne over grensa

Ifølge BBCs korrespondent er ikke amerikanerne de eneste militære i området: Det skal være liten tvil om at også tyrkiske soldater har tatt seg inn i det kurdiske området i Nord-Irak. Tyrkia frykter at kurderne skal benytte kaoset under krigen til å starte et opprør for en egen stat. I så fall kan kurdere sør i Tyrkia og i Iran gjøre opprør.

Minst 10 000 tyrkiske tropper befinner seg på grensa mellom Tyrkia og Irak.